ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

nazwa

Wykonanie

Dynia to piękna oznaka jesieni. Wielka, okrągła, intensywnie pomarańczowa (chociaż zielone odmiany tez mam na "plantacji"), piękna... Tym razem proponuję Wam ciasto dyniowe z polewą z mascarpone.
250g musu z dyni
200g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
skórka z jednej limonki
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
migdały w płatkach
Zrobić mus z dyni, czyli upiec dynię w naczyniu do zapiekania skórką do dołu przez 40 minut w 160 stopniach.. Następnie kiedy będzie już miękka, obrać i zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz esencję waniliową, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z limonki i wymieszać. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Z białek ubić pianę. Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i na koniec dodać piane z białek i delikatnie przemieszać masę. Piec 45 minut w 180 stopniach, porcja jest na tortownicę o średnicy 25cm, którą należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Kiedy gotowe ciasto przestygnie dodajemy polewę, czyli zmiksowany serek mascarpone z cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Inspiracja: Kwestia smaku
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/10/ciasto-dyniowe-z-mascarpone.html