Wykonanie
Składniki na 16
ciastek:Ciasto:50 g
masła oraz do posmarowania formy100 g
czekolady półsłodkiej (ja użyłam
gorzkiej czekoladyo zawartości 60% masy
kakaowej)120 g
cukru1
jajko1 łyżka
kawy instant85 g
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczenia60 g
orzechów pekan bądź laskowychDodatkowo:Forma do pieczenia ciasta o średnicy 20 cmSposób przygotowania:
Czekoladę z
masłem przełożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej
wody.W oddzielnym naczyniu utrzeć
jajka z
cukrem na lekko puszystą masę. Dodać
czekoladę z
masłem oraz
kawę i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski wraz z
proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć ze sobą składniki suche oraz masę mokrą i delikatnie wymieszać. Dodać
orzechy i ponownie wymieszać.Formę wysmarować
masłem i wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 25 – 30 minut, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, ciasto pozostawić jeszcze na chwilę w formie. Następnie przesunąć nożem wzdłuż brzegów, odwrócić formę do góry dnem, przełożyć na talerz, oderwać pergamin, przestudzić i pokroić na kwadraty.