ßßß Cookit - przepis na Brownie z kawą i orzechami

Brownie z kawą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Składniki na 16 ciastek:
Ciasto:
50 g masła oraz do posmarowania formy
100 g czekolady półsłodkiej (ja użyłam gorzkiej czekolady
o zawartości 60% masy kakaowej)
120 g cukru
1 jajko
1 łyżka kawy instant
85 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g orzechów pekan bądź laskowych
Dodatkowo:
Forma do pieczenia ciasta o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
Czekoladę z masłem przełożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody.
W oddzielnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na lekko puszystą masę. Dodać czekoladę z masłem oraz kawę i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć ze sobą składniki suche oraz masę mokrą i delikatnie wymieszać. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 25 – 30 minut, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, ciasto pozostawić jeszcze na chwilę w formie. Następnie przesunąć nożem wzdłuż brzegów, odwrócić formę do góry dnem, przełożyć na talerz, oderwać pergamin, przestudzić i pokroić na kwadraty.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_brownie-z-kawa-i-orzechami.html