Wykonanie
200-setny przepis! Kto by pomyślał, że tak szybko zleci :) Z tej okazji zapraszam na pyszne muffinki
mięsne z ziemniaczaną czapeczką. Kiedyś robiłam już podobne muffinki
mięsne z dwoma farszami - te są jednak inne, bo
mięso wymieszałam z warzywami i
serem, a wierzch udekorowałam masą ziemniaczaną. Smakują wspaniale i na zimno i na ciepło - stanowią super przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy.
SKŁADNIKI: (ok 12 szt)0,5 kg
mięsa mielonego (u mnie z
szynki)1
jajko1 duża
cebula1
marchew1 ząbek
czosnkumiąższ z 2 kromek
chleba1/2
papryki15 dag
pieczarek5 dag drobno startego
żółtego sera2 łyżeczki
przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 czubata łyżka
majonezu2 czubate łyżki
keczupu1 łyżka
masłaMasa ziemniaczana:7 ugotowanych
ziemniaków6 łyżek
mleka1 czubata łyżka
majonezu1 łyżeczka ostrej
musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki)2 łyżki posiekanego
szczypiorku2 łyżki posiekanej
papryki czerwonej1.
Cebulę posiekać,
marchewkę zetrzeć na tartce,
pieczarki i
paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na
maśle, podlac
wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ
chleba posiekać na drobniutko.
Mięso wymieszać z
jajkiem, miąższem
chleba, warzywami i
startym serem. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawić
solą i
przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć silikonowymi foremkami (jeśli nie mamy foremek wystarczy każde wgłębienie wysmarować
olejem i posypać
bułką tartą). Wyłożyć masę
mięsną (prawie równo z brzegiem foremek).2. Wymieszać
keczup z
majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby
mięso "odpoczęło".3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące
ziemniaki zmiksować blenderem z
mlekiem,
majonezem i
musztardą (
ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać, np. wrzucić na chwilę na gotującą się
wodę).4. Masę przełożyć do szprycy, babeczki wyjąć z piekarnika i udekorować ich wierzch masą ziemniaczaną, a następnie posypać
szczypiorkiem i
papryką.Można podawać od razu na ciepło, choć bardzo smaczne są też na zimno :)