ßßß Cookit - przepis na Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką

Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką

nazwa

Wykonanie

200-setny przepis! Kto by pomyślał, że tak szybko zleci :) Z tej okazji zapraszam na pyszne muffinki mięsne z ziemniaczaną czapeczką. Kiedyś robiłam już podobne muffinki mięsne z dwoma farszami - te są jednak inne, bo mięso wymieszałam z warzywami i serem, a wierzch udekorowałam masą ziemniaczaną. Smakują wspaniale i na zimno i na ciepło - stanowią super przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy.
SKŁADNIKI: (ok 12 szt)
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)
1 jajko
1 duża cebula
1 marchew
1 ząbek czosnku
miąższ z 2 kromek chleba
1/2 papryki
15 dag pieczarek
5 dag drobno startego żółtego sera
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 czubata łyżka majonezu
2 czubate łyżki keczupu
1 łyżka masła
Masa ziemniaczana:
7 ugotowanych ziemniaków
6 łyżek mleka
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, warzywami i startym serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć silikonowymi foremkami (jeśli nie mamy foremek wystarczy każde wgłębienie wysmarować olejem i posypać bułką tartą). Wyłożyć masę mięsną (prawie równo z brzegiem foremek).
2. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło".
3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać, np. wrzucić na chwilę na gotującą się wodę).
4. Masę przełożyć do szprycy, babeczki wyjąć z piekarnika i udekorować ich wierzch masą ziemniaczaną, a następnie posypać szczypiorkiem i papryką.
Można podawać od razu na ciepło, choć bardzo smaczne są też na zimno :)
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/10/muffiny-miesne-z-ziemniaczana-czapeczka.html