Wykonanie
Muffinki z
mięsa mielonego z dwoma farszami -
pieczarkowym lub
paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste.Idealne zamiast tradycyjnego kotleta mielonego do obiadu lub jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, w tym na zbliżającą się Wielkanoc. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Podane składniki wystarczą na 12 szt muffinek - 6 z nadzieniem
paprykowym i 6 z
pieczarkowym.Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze
pieczarki,
paprykę i
cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np.
kukurydzę, żeby było kolorowo.SKŁADNIKI:0,5 kg
mięsa mielonego (u mnie z
szynki)1
jajko (L)3
cebule1 duża
marchew1 ząbek
czosnkumiąższ z 2 kromek
chleba1
papryka15 dag małych
pieczarek2 łyżki
majonezu3 łyżki
keczupu10 dag drobno startego
żółtego sera1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki
ostrej paprykiłyżka
masłaolej i
bułka tarta do wysmarowania formy1.
Cebule drobno posiekać, zeszklić na
maśle, posolić i udusić do miękkości.2.
Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach,
pieczarki pokroić w plasterki,
paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku.3. Miąższ
chleba posiekać na drobniutko.3.
Mięso wymieszać z
jajkiem, miąższem
chleba,
marchewką,
cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawić
solą,
pieprzem i
ostrą papryką.4. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wysmarować
olejem i posypać
bułką tartą. Z masy
mięsnej zwilżonymi rękami utworzyć 12 kulek, włożyć do blachy i uformować "gniazdka" z wgłębieniem na środku.
5. Odłożoną
cebulę podzielić na dwie części, do jednej dodać
pieczarki, a do drugiej
paprykę. Wyłożyć farsz na
mięso (każdy farsz na 6 szt muffinek).6. Wymieszać
keczup z
majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować.7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać
serem i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby
ser się rozpuścił a
mięso "odpoczęło".