ßßß Cookit - przepis na 3. Zupa chrzanowo - jabłkowa

3. Zupa chrzanowo - jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Ta delikatna zupa jest dla tych, którzy nie przepadają za ostrym żurkiem.
cebula 2 sztuki
jabłko kwaśne 2 sztuki
chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu 100 g.
masło 2 łyżki
rosół drobiowy 1 litr
śmietana 18% 0.5 szklanki
boczek wędzony 150 g.
mąka 2 łyżki
Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć do miękkości, w połowie smażenia dodać jabłka i dusić na małym ogniu. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy, śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Podawać z białą kiełbasą i jajkiem.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2012/12/zupa-chrzanowo-jabkowo.html