Wykonanie
Pogoda w końcu się poprawiła, łapaliśmy pierwsze promyki słoneczka na tarasie...z pizzą alzacką. Świetna przekąska na leniwe popołudnie do
piwa. Moja wersja różni się od oryginału, gdyż
boczek powinien być pokrojony w słupki, a ja miałam w cieniutkie plasterki. Niemniej jednak była pyszna, podana na desce, przypieczona i pachnąca...Sezon na tarasie rozpoczęty, tylko co poniektórzy dzisiaj wstali z katarem;-)Ciasto wykorzystałam tradycyjne do pizzy, jednak rozwałkowałam je na bardzo cienki placek. Troszkę smakiem przypomina mi nasze p odpłomyki.
Składniki:ciasto na pizzę - pół porcji (tu),kilka łyżek
śmietany 18% tł.,150 g
boczku wędzonego, u mnie w cieniutkich plasterkach1
cebula.Przygotowanie:Ciasto podzielić na kilka części (2-3). Rozwałkować bardzo cienko. Nadać im podłużny kształt. Rozsmarować
śmietanę, ułożyć
boczek i
cebule pokrojoną w piórka.
Zapiekać około 10 minut w gorącym piekarniku (250 - 300 stopni) do zrumienienia ciasta. Podawać z
piwem lub
białym alzackim
winem. Można oczywiście dodać ulubiony
ser, jednak dla nas był to zbędny dodatek.
Zgłoszony przepis do akcji: