Wykonanie
Naprawdę ciężko było mi skondensować wszystko, co dzieje się w tym deserze w jednej, krótkiej nazwie. Bo to sernik wyjątkowy - nie dość, że właściwie więcej w nim
jogurtu, niż
sera, to jeszcze piecze się go tradycyjnie, a nie robi na zimno, jak można by się było spodziewać. Do podania przygotowałam przepyszny sos
toffi doprawiony hojnie
kardamonem, który jest jedną z moich najukochańszych przypraw. Korzenno-
cytrusowy aromat i posmak jaki
daje, naprawdę podnosi ten deser na wyższy poziom. Niewykorzystaną polewę (o ile może cokolwiek zostać...), można schować do słoiczka i użyć kiedy tylko dopadnie nas ochota np. na
lody z dobrym dodatkiem. Albo na
kawę o niespotykanym smaku. Tak naprawdę zastosowań znajdzie się masa, więc nawet jeśli nie pieczecie sernika - przygotujcie sobie zapas tej słodkiej rozpusty. Nie zmarnuje się w długie i ciemne listopadowe wieczory! Cóż
mogę powiedzieć o samym serniku? Jest zupełnie inny od wszystkich, które
jadłam. Ma napuszoną, lekką konsystencję, ale zupełnie inną niż serniki na
żelatynie - moim zdaniem jest zdecydowanie ciekawszy. Sernikowym konserwatystom może nie zasmakować od razu, ale myślę, że docenienie jego osobliwego uroku przyjdzie po kilku kęsach ;) Osobiście uważam też, że sernik na
jogurcie ma w sobie pewne ascetyczne piękno, którego nie chciałam zaburzać. Dlatego właśnie sos
kardamonowy trafił dopiero na jego równe kawałki, rozłożone na talerzykach. Wracam wyobraźnią do popołudnia, w które robiliśmy zdjęcia i wyobrażam sobie, jak biorę dokładkę... Cieszę się, że odkopałam ten przepis na jednym z wielu dobrych, francuskich blogów - teraz mam poważny powód, żeby dotrzymać postanowienia o powrocie do nauki i korzystania z tego
języka ;)Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm, ja użyłam 26 cm):Spód:160 g
ciasteczek (bezglutenowcy wybierają te bez glutenu - ja użyłam pokruszonych
ciastek z tego przepisu)60 g roztopionego
masłaMasa:675 g
jogurtu greckiego450 g
serka kremowego (użyłam
serka "Twój Smak" Piątnicy)225 ml
śmietanki 30 %45 g
mąki (bezglutenowcy -
skrobia ziemniaczana)165 g
cukru4 duże
jajka1
cytrynaCiasteczka przeznaczone na spód ciasta pokruszyć i wymieszać z płynnym
masłem. Sam spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim równomiernie
ciasteczka. Lekko docisnąć i podpiec przez ok. 25 minut w 190 ° C (uwaga - tyle zajęło podpieczenie
spodu bezglutenowego,
ciastka pszenne mogą zarumienić się szybciej).W międzyczasie przygotować masę
serową. Do dużej miski wsypać
cukier, zetrzeć na drobnej tarce skórkę z uprzednio sparzonej
cytryny. Zmieszać z
cukrem i pozostawić na kilka minut, żeby przeszedł aromatem. Dodać
serek kremowy i
mąkę, zmiksować wszystko do rozpuszczenia kryształków
cukru. Z
jogurtu odlać
serwatkę i dodać do reszty składników, tak jak
śmietanę. Zmiksować krótko, do połączenia i zacząć dodawać po jednym
jajku, po każdym chwilę miksując. Masa będzie dosyć płynna - nie panikować. Przelać na podpieczony spód
ciasteczkowy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 ° C na 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140 ° C i piec kolejne 35 minut. Ja zastosowałam dodatkowo kąpiel
wodną, która nie jest konieczna, ale sprawia że sernik ma mniejszą skłonność do pękania i mniej się wysusza w trakcie pieczenia - jeśli się na nią decydujecie, piec należy o 5-10 minut dłużej. Piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki, pozostawić tak sernik do studzenia na 2 h. Następnie włożyć go do lodówki na noc.
Sos karmelowy z
kardamonem:150 g
cukru45 ml
wody30 g
masła1
cytryna5-6 ziaren
kardamonu (zastąpiłam 1 łyżeczką
kardamonu w proszku)225 ml
śmietanki 30 %W garnuszku podgrzać
śmietankę (nie doprowadzając do wrzenia), zdjąć z ognia i wrzucić do niej
kardamon, odstawić. Zetrzeć na drobnej tarce
skórkę z cytryny i wycisnąć z niej ok. 20 ml soku.W rondelku rozpuścić
cukier w wodzie. Doprowadzić do wrzenia i stojąc nad kuchenką obserwować, kiedy
cukier zacznie się karmelizować. Kiedy zacznie przybierać głęboki,
bursztynowy kolor, zdjąć z ognia. Najwyższa
pora dodać
masło, sok i
skórkę z cytryny (ostrożnie - reakcja jest gwałtowna, może pryskać!). Mieszając sos, dolać
śmietankę i ponownie postawić rondelek na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Wystudzić i przechowywać w lodówce. Przed podaniem zawsze dokładnie go wymieszać, to naturalne, że od sosu oddziela się
maślana warstwa.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.altergusto.fr