Wykonanie
W ostatnim numerze Kuchni znalazłam fantastyczny przepis na lekki deser z
jogurtu. Postanowiłam zrobić go na urodziny bloga. Niestety, musiałam trochę zmienić
plany i przepis trafia na bloga dopiero dziś. Myślę jednak, że warto było poczekać. Dzięki pieczeniu w kąpieli
wodnej deser nie ma ciemniejszej skórki i prezentuje się bardzo efektownie (a smakuje lepiej niż wygląda). Zamierzam popełnić kilka wariacji na temat tego przepisu - z różnymi dodatkami smakowymi.Składniki:3
jajka100 g
cukruszklanka
jogurtu greckiego (200 ml)2 łyżki
mąki1
cytrynamasło do wysmarowania formy
Cytrynę dobrze sparzyć wrzątkiem.
Żółtka zmiksować z
cukrem, aż powstanie biały i puszysty kogel-
mogel. Zmiksować z
jogurtem,
mąką i skórką otartą z
cytryny. Ubić sztywną pianę z
białek. Delikatnie wymieszać z masą jajeczno-
jogurtową. Przygotować mniejszą i większą formę. Mniejszą formę wysmarować
masłem i wylać masę. Formę włożyć do większej formy do której należy nalać gorącej
wody tak, aby mniejsza forma była zanurzona do połowy. Deser piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 do 30 minut.