ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe ciasto jogurtowe na oliwie

Cytrynowe ciasto jogurtowe na oliwie

nazwa

Wykonanie

Notka dla bezglutenowców: ciasto z pewnością uda się na różnych mieszankach mąk - ja piekłam z przewagą mąki ryżowej i kukurydzianej. To pierwsze miało wilgotniejszy miąższ i bardzo miękką skórkę, natomiast drugie było bardziej suche i miało jeszcze przez kilka godzin po upieczeniu chrupiącą skórkę. Jedna i druga wersja znajdzie zwolenników - na zdjęciach ryżowa ;)
Składniki (na keksówkę o wymiarze 25 x 11 cm):
240 g mąki kukurydzianej lub ryżowej (można użyć też pszennej)
60 g mączki z migdałów (lub 60 g skrobi ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki (140 ml) oliwy (można zastąpić olejem)
1 szklanka (260 g) brązowego cukru
4 jajka
250 g jogurtu naturalnego
skórka otarta z cytryny (lub pomarańczy)
W dużej misie miksować cukier z oliwą przez dwie minuty. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Wmiksować jogurt i skórkę z cytryny. W oddzielnej misce wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mączką migdałową i solą. Stopniowo dodawać do mokrych składników, wymieszać wszystko łyżką (ciasto nie musi być idealnie gładkie). Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 º C i piec przez ok. 90 minut. Najlepiej po ok. 1 h od włożenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli po wbiciu go w środek ciasta, wychodzi mokry, oznacza to, że trzeba je jeszcze dopiec. Jeśli ciasto jest mokre w środku, a przypieka się od góry, wystarczy je przykryć folią aluminiową i pozwolić się mu dopiec. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem i podawać. Ja lubię je z kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Źródło przepisy (z moimi małymi modyfikacjami): http://www.mygutfeeling.eu
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/11/cytrynowe-ciasto-jogurtowe-na-oliwie.html