ßßß Cookit - przepis na Pesto z awokado i grissini parmezanowe

Pesto z awokado i grissini parmezanowe

nazwa

Wykonanie

Niby nic, a „niebo w gębie” :) nie jestem fanką awokado, muszę przyznać , że jadłam je może 3 razy w życiu. Jak dla mnie jest lekko bez smaku, troszkę nijakie. Przez przypadek kupiłam i nie wiedziałam co z nim zrobić. Na oknie dogorywała bazylia. Coś musiałam z tym zrobić. Najlepsza metoda – zblendować. Tak też zrobiłam , ale nadal było „średnie” dopiero po dodaniu cytryny , moje pesto nabrało rewelacyjnego smaku. Podałam z domowym grissini z dodatkiem parmezanu i suszonych pomidorów. Rewelacja, polecam.
SKŁADNIKI:
Pesto:
awokado 1 szt
bazylia 1 pęczek
oliwa z oliwek 3 łyżki
sól i pieprz
sok z cytryny 1 łyżeczka
grissini:
320 g mąki tortowej
4 g suchych drożdży
125 ml letniej wody
pół łyżeczki cukru
3 łyżki parmezanu startego
10 szt suszone pomidory
30 ml oliwy
1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać drożdże z cukrem i letnią wodą. Odstawić do wyrośnięcia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 30 ml oliwy, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory oraz starty parmezan ( można zastąpić zwykłym żółtym serem). Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy do czystej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. U mnie ok 40 minut. Po tym czasie ciasto dzielmy na mniejsze kawałki , formujemy ruloniki, układamy na ściereczce i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pieczemy 12 minut w temp 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem.
W tym czasie przygotować pesto: Bazylię opłukać i osuszyć. Awokado pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera, dodać szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zblendować. Przekładać do miseczek podawać z pieczywem. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/08/08/pesto-z-awokado-i-grissini-parmezanowe