Wykonanie
Pizza na zakwasie? Nic prostszego. Rano przygotowujemy ciasto i na obiad mamy pizzę. Mój organizm
mówi mi o dużo lepszej strawności takiego domowego wypieku, właśnie na zakwasie. Po pierwsze: mniej
sera, po drugie – użyłam jaśniejszej
mąki niż zwykle, a po trzecie - w porównaniu z pizzą serwowaną na
mieście – wspaniały smak i dobre samopoczucie.Dodatki możemy dobrać takie, jakie lubimy, pamiętając żeby za bardzo nie obciążyć ciasta składnikami. Bo jeśli chodzi o pizzę, trudno nie pochłonąć całej…
Składniki (na dwie pizze – 3-4 porcje)350 g
mąki orkiszowej jasnej typ 700¾ szklanki zakwasu kukurydzianego, mieszanego lub żytniego1 niepełna szklanka letniej
wody¾ łyżeczki
soli1 – 2 łyżki
oliwy z oliwekPodstawowy podkład3 kulki
mozzarelli di bufala (około 170 g)10 łyżek passaty pomidorowej
PrzygotowanieWymieszać
mąkę z
solą, dodać
wodę i zakwas. Wyrobić ręką gładkie ciasto. Powinno odchodzić od miski, wtedy jest wyrobione. Uformować z ciasta kulkę i zostawić w misce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wyschło. Ciasto powinno mniej więcej podwoić objętość i trwa to, w zależności od temperatury od
trzech do ośmiu godzin. Ja zrobiłam ciasto o 9 i upiekłam około godziny 15. Zależy to od temperatury w kuchni. Jeśli jest chłodno, ciasto rośnie dłużej.Gdy ciasto wyrośnie, należy dodać do miski 1-2 łyżki
oliwy z oliwek i jeszcze raz zagnieść. Ciasto stanie się bardzo elastyczne i błyszczące. Podzielić je na dwie części i podsypując
mąką rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na zgrabny placek. Ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia i całość przekładam na blaszkę. Zawinąć lekko brzegi placka do środka i posmarować passatą
pomidorową i posypać kawałkami
mozzarelli. Resztę składników nałożyć według upodobań. Piec w temperaturze 200˚C około 22 minuty.Fajny pomysł na dekorację i podanie oraz sos do pizzy znajdziesz tutaj .