Wykonanie
Dzisiaj wersja zdrowych domowych nachos, które są równie smaczne (a nawet lepsze ;p) niż te kupione w sklepie. Można je wykonać ze zwykłej
mąki pszennej, jednak ja zdecydowanie polecam orkiszową.
(1 blaszka)- 100 g
mąki orkiszowej- 1 łyżka
oliwy- 80 ml
wody- 1 łyżeczka
soliMąkę wrzucam do miski. Dodaję
sól i dokładnie mieszam.W rondelku zagotowuję
wodę z
oliwą.Wlewam gorącą
wodę do
mąki i dokładnie mieszam. Gdy już składniki się lekko połączą i ciasto nie parzy dłoni, zagniatam je ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiam na ok. 10 min.Ciasto wykładam na oprószoną
mąką stolnicę i cienko rozwałkowuję. Wykrawam trójkąty, które wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawiam moje nachosy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10-15 min. Czas pieczenia zależy od tego, jak cienkie jest ciasto.Świetny dodatek do guacamole :)