Wykonanie
Przepis na
kasztanowe ciasto naleśnikowe zaczerpnęłam z książki "Smaki Toskanii" Aleksandry Seghi. To moja pierwsza potrawa z
mąką kasztanową i muszę przyznać, że jestem zachwycona nowym smakiem - lekko słodkawy, wprost idealny do naleśników. Następnym razem skuszę się na ciasto
kasztanowe...Składniki (dla dwóch osób):250g
mąki kasztanowej
woda (u mnie ok. 500ml)szczypta
soliłyżka
oliwyZ
mąki,
soli i
wody wyrabiamy niezbyt gęste ciasto. Na patelni lekko polanej
oliwą smażymy naleśniki.W oryginalnym przepisie do posmarowania naleśników użyto
ricotty. U mnie był do
chudy twarożek zmiksowany z ekstraktem z
wanilii i dosłodzony
syropem z agawy (wersja dla
męża - widoczna na zdjęciu). Ja nie
mogę jeść
nabiału, więc moje naleśniki przełożyłam
musem jabłkowo-
śliwkowym. Pycha!