ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI KASZTANOWE

NALEŚNIKI KASZTANOWE

nazwa

Wykonanie

Przepis na kasztanowe ciasto naleśnikowe zaczerpnęłam z książki "Smaki Toskanii" Aleksandry Seghi. To moja pierwsza potrawa z mąką kasztanową i muszę przyznać, że jestem zachwycona nowym smakiem - lekko słodkawy, wprost idealny do naleśników. Następnym razem skuszę się na ciasto kasztanowe...
Składniki (dla dwóch osób):
250g mąki kasztanowej
woda (u mnie ok. 500ml)
szczypta soli
łyżka oliwy
Z mąki, soli i wody wyrabiamy niezbyt gęste ciasto. Na patelni lekko polanej oliwą smażymy naleśniki.
W oryginalnym przepisie do posmarowania naleśników użyto ricotty. U mnie był do chudy twarożek zmiksowany z ekstraktem z wanilii i dosłodzony syropem z agawy (wersja dla męża - widoczna na zdjęciu). Ja nie mogę jeść nabiału, więc moje naleśniki przełożyłam musem jabłkowo-śliwkowym. Pycha!
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/08/nalesniki-kasztanowe_7577.html