Wykonanie
Pierogi z
kapustą i
grzybami… W wielu domach jedno z
glównych dań wigilijnych. Nadzienie- wiadomo, a na ciasto każdy ma swoje sposoby. Ja mój podejrzałam dawno temu w jakimś programie kulinarnym. Autor zachwalał to ciasto, jako plastyczne, dające się bardzo cienko rozwałkować i nie rozklejające się. I miał rację- toteż praktykuję je co roku do pierogów i do uszek. Jest bez
jajek, toteż nie mam problemów z dostosowaniem go do diety wegańskiej.Ciasto:ok. 3 szklanek
mąki poznańskiejłyżeczka
oliwy ( dla miękkości)
sól, wrząca
wodaKapustę odsączamy dobrze i siekamy .
Mąkę wsypujemy do miski, solimy, dodajemy
oliwę. W misce, żeby się nie oparzyć, wlewamy do
mąki wrzątek i mieszamy widelcem – tak długo, aż utworzy się jednolita bryła. Wtedy wyrzucamy ją na omączony blat i wyrabiamy dokładnie- ciasto ma byc plastyczne.Zostawiamy kilkanaście minut do ostudzenia i wałkujemy dość cienko- nie będzie z tym problemów. Wycinamy pierogi szklanką lub
kubkiem, napełniamy
kapustą ( można dość sporo, ciasto ładnie się ciągnie) i sklejamy. Gdyby proces napełniania trwał długo, można brzegi zwilżyć
wodą. Ja nie miałam z tym problemów- obie Córy uwijały się szybko i miały niezłą zabawę a ja sobie odpoczęłam…Gotujemy w osolonym wrzątku minutę od wypłynięcia. Ja ugotowałam kilka na próbę, resztę zamroziłam do Wigilii.Do tych pierogów robię
sos grzybowy, bo mi zostaje
wywar z
grzybów gotowanych do uszek. Zasmażkę rozprowadzam zimnym
wywarem z
grzybów, gotuję mieszając, doprawiam
solą,
pieprzem i
przyprawą warzywną. Z takmi sosem pierogi- to dopiero pycha! Smacznego!