Wykonanie

Od czasu mojej alergii pokarmowej powoli ‘przepraszam się’ z
bananami … Trzeba przyznać, że często są idealną przekąską (wraz z wszelakimi
suszonymi owocami i
orzechami), gdy głód zaczyna lekko doskwierać w pracy, a we wszystkim wokół czai się
nabiał lub
jajka. Od czasu do czasu piekę więc też
bananowe ciasta oraz – przykładem
męża – dodaję
banany do moich koktajli (dla niego najlepszy koktajl to ten, który zawiera jak najwięcej
bananów, dla mnie – niekoniecznie ;)).To właśnie mąż ‘zaraził’ mnie naście lat temu swoimi
bananowo-truskawkowymi mieszankami, ja zamieniłam tylko
mleko sojowe na… na każde inne, gdyż za
sojowym niestety nie przepadam. Najczęściej używam tutaj
mleka migdałowego lub
kokosowego, tym bardziej iż obydwa świetnie pasują do
bananów i
truskawek (jak i do większości
owoców), często używam też
naturalnego jogurtu – owczego lub koziego. A gdy koktajl ma być lżejszy, przygotowuję go na bazie
soków owocowych (w wersji ‘dla dorosłych’ można też dodać chlust
rumu,
likieru pomarańczowego, limoncello,
ginu…).

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała tu jakiejś
przyprawy czy otartej skórki ;) Najczęściej jest to mielony
kardamon,
wanilia (lub tonka),
cynamon czy
imbir ; a do tego otarta
skórka z cytryny,
limonki,
pomarańczy czy też
grejpfruta (a gdy
cytrusów w domu akurat brak – dodaję 2-3 krople naturalnych
olejków eterycznych ; bergamotka czy werbena cytrusowa też świetnie się tutaj sprawdza).Zamiast świeżych
owoców można też użyć mrożonych, dzięki
czemu koktajl od razu będzie przyjemnie zimny, nawet bez kostek
lodu (podobnie jak w przypadku zeszłorocznego wpisu
melonowego – klik). Często więc zamrażam porcje sezonowych
owoców właśnie po to, by móc ich
potem użyć do tego typu szybkich, orzeźwiających preparacji (choć tegoroczna aura częściej przywodzi mi na myśl kubek grzanego
wina, a nie zimnego koktajlu… ;)).

Koktajl
truskawkowo-
bananowy na 2 porcje250 g
truskawek1 duży
banan (ok. 120 g, waga po obraniu)ok. 125 ml
mleka kokosowego /
migdałowego /
jogurtu (lub soku z
pomarańczy /
ananasa)odrobina
soku z cytryny lub
limonki (ok. pół łyżki) + otarta skórkaok. pół szklanki kostek
lodu (można pominąć)2-3 łyżki
miodu /
syropu z agawy /
cukruok. ½ łyżeczki mielonego
kardamonu / lub ok. ½ – ¾ łyżeczki
cynamonu / lub nasiona z 1
laski wanilii / lub np. ½ startego nasiona
bobu tonkaopcjonalnie : kilka listków
mięty lub werbeny cytrynowej
Truskawki umyć i odszypułkować, większe przekroić na pół.
Banany pokroić w plastry. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Podawać dobrze schłodzone.Uwagi :- jeśli nie dodajemy kostek
lodu, możemy dodać więcej płynu (jeśli chcemy otrzymać rzadszy koktajl)- zamiast
mleka /
jogurtu możemy użyć np.
soku pomarańczowego lub
ananasowego, dzięki
czemu otrzymamy lżejszy i mniej kaloryczny
napój (czyli bardziej w stylu smoothie)- zamiast otartej
skórki z cytryny możemy dodać otartą skórkę z
pomarańczy-
przyprawy możemy pominąć lub dodać tylko tę, którą najbardziej lubimy- możemy też zmiksować koktajl z dodatkiem np. kilku listków
mięty czy werbeny cytrynowej, które dodadzą nie tylko delikatnego aromatu, ale i przyniosą dodatkową orzeźwiającą nutęPrzy okazji polecam również wcześniejszy pyszny koktajl malinowy z
owocami liczi – klik :

oraz jego drugą wersję – koktajl
malinowo-różany z
kardamonem – przygotowaną dwa lata temu dla magazynu ‘Czas Wina’ :ok. 300 g świeżych lub mrożonych
malin miksujemy z dodatkiem 300 g
jogurtu lub
kefiru + ok. ¾ łyżki
wody różanej + ok. ½ – ¾ łyżeczki mielonego
kardamonu, odrobina
soku z cytryny i ewentualnie 2-3 łyżki płynnego
miodu,
syropu z agawy lub
cukru, do smaku.Polecam!‚Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim udanego tygodnia :)‚