Wykonanie
W komentarzu do posta "
Napoje me ulubione czyli..... co pić w upały... ? "Karolina wspomniała o karkade - wywodzącym się z Egiptu
napoju na bazie kwiatów hibiskusa w Polsce najczęściej nazywanym hebartą z hibiskusa.W Arabii Saudyjskiej wszystkie składniki i dodatki do tego
napoju są bardzo łatwo dostępne, a w Polsce pozostał mi jeszcze spory zapas
płatków hibiskusowych, które przywiozłem z Turcji.Nie bylibyśmy z Gadziną sobą, gdybyśmy tego nie wypróbowali, a ponieważ test wypadł pomyślnie to poniżej przepis :)Składniki(na 5 porcji)1 szklanka
płatków hibiskusa (im więcej hibiskusa tym ciemniejszy i bardziej kwaskowy
napój otrzymamy)5 szklanek
wody1 szklanka
cukru (najlepiej brązowego) lub
miodulódOpcjonalnie smak i aromat karkade możemy wzbogacić niżej wymienionymi dodatkami (wybieramy jeden z nich)8-10 listków świeżej
mięty lub4-5 kropli
aromatu waniliowego lub1/2 łyżeczki startego świeżego
imbiru lub1/2 łyżeczki
wody z kwiatu
pomarańczy lub1/4 szklanki
soku z cytryny lub
limonki lub1/2 łyżeczki
wody różanej lubszczypta
kardamonu (nadaje karkade korzenny smak) lubszczypta
cynamonu jeśli podajemy gorące karkade i ma nas rozgrzaćPrzygotowanie
Wodą doprowadzić do wrzenia, kiedy zacznie się gotować dodać kwiaty hibiskusa i natychmiast zestawić z ognia. Kwiaty powinny parzyć się około 15-20 minut.Odcedzić
płatki, osłodzić
cukrem lub
miodem i ewentualnie dodać wybrany dodatek (zawsze wybieramy tylko jeden z dodatków)Schłodzić
napój i podawać z kostkami
lodu.Jeśli chcemy uzyskać gorące, rozgrzewające karkade, to wówczas kwiaty hibiskusa wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy z dodatkiem
cynamonu na bardzo małym ogniu około 7-8 minut.Po odcedzeniu
płatków słodzimy do smaku
cukrem lub
miodem.Karkade gazowaneKarkade można też przygotować z
mineralną wodą gazowaną. Redukujemy wówczas ilośc
wody do zaparzenia hibiskusa do około 2,5 szklanki, ale nie zmniejszamy ilości pozostałych składników.Przed podaniem uzupełniamy
wodą gazowaną i kostkami
lodu.