ßßß Cookit - przepis na Karkade - egipska herbata z hibiskusa w dwóch wariantach

Karkade - egipska herbata z hibiskusa w dwóch wariantach

nazwa

Wykonanie

W komentarzu do posta " Napoje me ulubione czyli..... co pić w upały... ? "
Karolina wspomniała o karkade - wywodzącym się z Egiptu napoju na bazie kwiatów hibiskusa w Polsce najczęściej nazywanym hebartą z hibiskusa.
W Arabii Saudyjskiej wszystkie składniki i dodatki do tego napoju są bardzo łatwo dostępne, a w Polsce pozostał mi jeszcze spory zapas płatków hibiskusowych, które przywiozłem z Turcji.
Nie bylibyśmy z Gadziną sobą, gdybyśmy tego nie wypróbowali, a ponieważ test wypadł pomyślnie to poniżej przepis :)
Składniki(na 5 porcji)
1 szklanka płatków hibiskusa (im więcej hibiskusa tym ciemniejszy i bardziej kwaskowy napój otrzymamy)
5 szklanek wody
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) lub miodu
lód
Opcjonalnie smak i aromat karkade możemy wzbogacić niżej wymienionymi dodatkami (wybieramy jeden z nich)
8-10 listków świeżej mięty lub
4-5 kropli aromatu waniliowego lub
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub
1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub
1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki lub
1/2 łyżeczki wody różanej lub
szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak) lub
szczypta cynamonu jeśli podajemy gorące karkade i ma nas rozgrzać
Przygotowanie
Wodą doprowadzić do wrzenia, kiedy zacznie się gotować dodać kwiaty hibiskusa i natychmiast zestawić z ognia. Kwiaty powinny parzyć się około 15-20 minut.
Odcedzić płatki, osłodzić cukrem lub miodem i ewentualnie dodać wybrany dodatek (zawsze wybieramy tylko jeden z dodatków)
Schłodzić napój i podawać z kostkami lodu.
Jeśli chcemy uzyskać gorące, rozgrzewające karkade, to wówczas kwiaty hibiskusa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy z dodatkiem cynamonu na bardzo małym ogniu około 7-8 minut.
Po odcedzeniu płatków słodzimy do smaku cukrem lub miodem.
Karkade gazowane
Karkade można też przygotować z mineralną wodą gazowaną. Redukujemy wówczas ilośc wody do zaparzenia hibiskusa do około 2,5 szklanki, ale nie zmniejszamy ilości pozostałych składników.
Przed podaniem uzupełniamy wodą gazowaną i kostkami lodu.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/karkade-egipska-herbata-z-hibiskusa-w.html