ßßß Cookit - przepis na Bananella czyli pyszny czekodżem z bananami

Bananella czyli pyszny czekodżem z bananami

nazwa

Wykonanie

Dla mnie to połączenie idealne. Karmelizowane banany z czekoladą. Profanacją jest jedzenie tego z chlebem... najlepiej wydzielić sobie porcję na talerzyk i jeść w akompaniamencie gorzkiej kawy lub herbaty :) Można przechowywać do 3 tygodni w lodówce, ale trzeba wykazać się naprawdę silną wolą. Przepis z bloga Komarki .
Składniki [na 220 ml czekodżemu]:
2 bardzo dojrzałe banany [w kropki ;)]
1/2 szklanki cukru
50 g czekolady deserowej (ok. 70%)
1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
1/2 łyżeczki kardamonu [albo cynamonu, przyprawy do szarlotki]
Wykonanie:
Banany pokroić w kawałki [półplasterki] i wraz z sokiem, cukrem i kardamonem podgrzać w rondelku i dusić około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada rozpuści się, po czym zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Przełożyć do słoika lub innego naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.
Moja uwaga: robiłam z przyprawą do szarlotki. Dałam czekoladę "Gorzką" Wedla o zawartości 64% kakao.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/09/bananella-czyli-pyszny-czekodzem-z.html