Wykonanie

Gdy z przygotowań do obiadu czy kolacji pozostają mi ugotowane warzywa,
kasze czy strąki /
fasole, to zazwyczaj przerabiam je na wszelakiej
maści wege burgery . Oczywiście o wiele łatwiej jest przygotować je z użyciem
jajka, jednak teraz, gdy muszę radzić sobie inaczej, staram się tak dobierać składniki, by i bez
jajek uzyskać w miarę zwartą masę. Często wykorzystuję tu ‘resztki’ komosy ryżowej,
kaszy jaglanej czy
ciecierzycy. By danie było sycące i dodawało energii, dorzucam jeszcze garść ulubionych
orzechów. I kilka przypraw rzecz jasna.Często w niedzielę przygotowuję coś, co
mogę w poniedziałek zabrać do pracy na lunch. Tak było również w miniony weekend, gdy do wykorzystania pozostały upieczone słodkie
ziemniaki oraz lodówkowe ‘resztki’ ugotowanej
ciecierzycy i
kaszy jaglanej . W kilka minut powstały więc szybkie wegańskie kotleciki, do których przygotowałam prostą
sałatkę z
roszponki (z dodatkiem
jabłka i lekko uprażonych
orzechów). Z takim lunchem w pudełku (u mnie zawsze w szklanym, nie plastikowym.. .), poniedziałkowa rzeczywistość od razu robi się przyjemniejsza ;)

Wegańskie burgery (
ciecierzyca,
kasza jaglana i słodkie
ziemniaki) na 10 burgerów o średnicy ok. 8 cmok. 100 g
orzechów nerkowca (lub innych ulubionych)250 g słodkich
ziemniaków (upieczonych lub ugotowanych)250 g ugotowanej
ciecierzycy250 g ugotowanej
kaszy jaglanej (lub np. komosy ryżowej)1-2
szalotki (ok. 100 g)2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy /
olejuok. 1 łyżeczka mielonego kuminuok. 1 łyżeczka mielonej
kolendryok. ½ łyżki startego świeżego
imbirumały pęczek świeżej
kolendrymały pęczek
natki pietruszkiok. 1,5 łyżki
sosu sojowegoOrzechy zrumienić na suchej patelni, wystudzić i posiekać.
Szalotkę posiekać i zrumienić kilka minut na
oliwie /
oleju, następnie dodać zmiażdżony i posiekany
czosnek (można przecisnąć przez praskę) i zrumienić jeszcze przez ok. minutę.
Ziemniaki rozetrzeć widelcem (można przecisnąć przez praskę), następnie dodać
ciecierzycę i również lekko ją rozetrzeć (ja nie rozcieram jej na całkiem gładką masę, gdyż lubię gdy wyczuwalne są drobne kawałki). Dodać ugotowaną
kaszę jaglaną, zrumienioną
szalotkę z
czosnkiem oraz pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Doprawić do smaku.Z masy formować kotleciki o średnicy ok. 8 cm i smażyć na lekko natłuszczonej patelni 3-4 minuty z każdej strony, aż kotleciki będą rumiane.Podawać np. z
sałatką z
roszponki, z dodatkiem zielonego
jabłka, lekko uprażonych
orzechów i sosu vinaigrette (użyłam tutaj
oleju z
orzechów laskowych).A gdy aura będzie już bardziej sprzyjała górskim wędrówkom i piknikom, burgery znajdą się w z pewnością w piknikowym koszyku :)(w zakładce ‘burgery / kotlety wege’ – klik znajdziecie kilka wcześniej prezentowanych na blogu przepisów – wybaczcie jakość niektórych ‚starych’ zdjęć… ;))‚Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam miłego weekendu!