Wykonanie

Nie wiem czy też tak macie, ale ja pocieszam się jedzeniem. Niezbyt to optymistyczne, jeśli się z perspektywy czasu popatrz na kilogramy, ale co tam! Żyje się tylko raz, prawda? I jak humor przez 5 dni był podły, to w sobotę jest odpowiedni czas, żeby go sobie poprawić :) W zeszłą sobotę padło na quiche od Asi . I zaprawdę powiadam Wam - warto się zaopatrzyć w składniki i spędzić chwilę w kuchni! :)Składniki:spód:200 g
mąki pszennej120 g zimnego
masłaszczypta
soli1 małe
jajkonadzienie:2
czerwone cebule1 łyżka
oleju rzepakowego250 g
pieczarek1 łyżka
masła3 łyżki posiekanej
natki250 g dobrej
kiełbaski wiejskiej160 g tartego
sera1 łyżka
mąki3
jajka1 szklanka
mleka1/2 szklanki kremówkiKruche ciasto zagnieść, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na spód do tarty o średnicy 24 cm. Można też ciasto pokroić na plastry, wyłożyć nimi formę i powyklejać dokładnie dół i boki :) Podziurkować widelcem i włożyć do lodówki.Teraz czas na nadzienie.
Cebulę pokroić w półplasterki, włożyć ją na rozgrzaną patelnię razem z łyżką
oleju, doprawić
solą i co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. 4 - 5 minut aż
cebula będzie szklista. Następnie zmniejszyć ogień do średniego i często mieszając dusić
cebulę przez ok. 15 - 20 minut, nie rumieniąc jej. Po tym czasie powinna być miękka i lekko skarmelizowana, słodka. Zdjąć z patelni i włożyć do miski.
Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, włożyć na patelnię po
cebuli i smażyć mieszając przez ok. 3 - 4 minuty aż odparują i zaczną się rumienić. Dodać
masło, odrobinę posolić i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty, pod koniec dodając
natkę pietruszki. Włożyć do miski z
cebulą, dodać pokrojoną w kosteczkę
kiełbasę. Jak
pieczarki ostygną - dodać
starty ser,
mąkę i wszystko razem wymieszać.W oddzielnej misce roztrzepać rózgą
jajka z dodatkiem
mleka,
śmietanki kremówki,
soli i
pieprzu.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto okryć folią aluminiową, wysypać obciążenie (ja używam
cieciorki, non stop tej samej) i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut. Zdjąć folię i obciążenie i piec spód jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.Na spód wyłożyć nadzienie, równomiernie je rozłożyć, zalać masą i wstawić piekarnika. Piec 35-40 minut.Pyszne również dnia następnego (czy też na kolację) odgrzewane na patelni, pod przykrywką.