ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Pamiętam kiedy za bajtla opychałam się karpatką wadowicką, nawet miałam zaszczyt uraczyć swoje podniebienie takim rarytasem w samych Wadowicach. Jednak było to tak bardzo dawno temu,że aż wstyd się przyznać. Wczoraj tak z mamą się zastanawiałam jakie by upiec znowu ciacho, może jakieś ciastka, może oponki z serem ale jednak nie nie, wyszła karpatka nawet nie wiem jakim cudem. No ale myślę,że jak na mój debiut w cieście parzonym nie ma tragedii, wszystko wyszło jak należy! A karpatka ach! Zdecydowanie będę przygotowywać ją częściej, bo jak mogłam zapomnieć o niej na te kilka lat? WSTYD!
Składniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka 3.2%, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, szczypta soli, 5 jajek
Masa budyniowa : 4 budynie śmietankowe/waniliowe, 250 gram masła,
Dodatkowo: Cukier puder
Przygotowanie: Ciasto - Mleko z olejem wlewamy do rolndelka i podgrzewamy. Kiedy mleko się zagotuje delikatnie zmniejszamy ogień i wsypujemy całą mąkę, całość mieszamy energicznie trzepaczka do jajek, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodnej masy wbijamy po 1 jajku, i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Robimy tak z pozostałą 4 jajek. Gotowe puszyste ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część rozsmarowujemy na prostokątnej blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20-30 minut.Czynność powtarzamy z drugą częścią masy. Masa budyniowa - budynie gotujemy według opisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę, a następnie dodajemy po dużej łyżce budyniu i ubijamy do połączenia się wszystkich składników. Między dwa placki wykładamy masę budyniową, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. * masę budyniową można przygotować samodzielnie kilka przepisów znajdziecie tu: klik! klik! klik! klik!
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2015/02/karpatka.html