Wykonanie
ChałkaSkładniki3 szklanki
mąki1 opakowanie (7g)
drożdży suchych200ml
mleka1
jajko50g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego3 łyżki
masłaszczypta
soliszczypta
maku i
sezamu (do posypania)1 roztrzepane
jajko +
mleko (do posmarowania)Sposób przygotowaniaKrok 1
Mąkę przesiewamy, solimy i mieszamy z suchymi
drożdżami (ja robię to w robocie).Krok 2W rondelku roztapiamy
masło, dolewamy
mleko i delikatnie podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Sprawdzamy, czy mieszanka nie jest za gorąca, aby nie zaparzyć
drożdży. Następnie wbijamy
jajko i roztrzepujemy.Krok 3Do
mąki wlewamy stopniowo zawartość rondelka, cały czas mieszając. Wyrabiamy kilka minut na średnich obrotach. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 30 min.).Krok 4Gdy ciasto podrośnie, wykładamy je na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy. Następnie dzielimy je na 4 części i robimy wałki tak, aby na końcach były cieńsze, a na środkach grubsze. Łączymy je końcami i zaplatamy poczwórny warkocz (technikę możemy podejrzeć w
sieci). Nakrywamy go ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia (ok. 30 min.)Krok 5Po tym czasie smarujemy warkocz roztrzepanym
jajkiem z odrobiną
mleka i posypujemy
makiem i
sezamem. Pieczemy 30 min. w 180°C.