ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Chałka
Składniki
3 szklanki mąki
1 opakowanie (7g) drożdży suchych
200ml mleka
1 jajko
50g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki masła
szczypta soli
szczypta maku i sezamu (do posypania)
1 roztrzepane jajko + mleko (do posmarowania)
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę przesiewamy, solimy i mieszamy z suchymi drożdżami (ja robię to w robocie).
Krok 2
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko i delikatnie podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Sprawdzamy, czy mieszanka nie jest za gorąca, aby nie zaparzyć drożdży. Następnie wbijamy jajko i roztrzepujemy.
Krok 3
Do mąki wlewamy stopniowo zawartość rondelka, cały czas mieszając. Wyrabiamy kilka minut na średnich obrotach. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 30 min.).
Krok 4
Gdy ciasto podrośnie, wykładamy je na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy. Następnie dzielimy je na 4 części i robimy wałki tak, aby na końcach były cieńsze, a na środkach grubsze. Łączymy je końcami i zaplatamy poczwórny warkocz (technikę możemy podejrzeć w sieci). Nakrywamy go ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia (ok. 30 min.)
Krok 5
Po tym czasie smarujemy warkocz roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy makiem i sezamem. Pieczemy 30 min. w 180°C.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/05/8317/chalka