Wykonanie
Delikatna drożdżówka o ciekawym kształcie.
0,5 kg
mąki pszennej + szczypta
soli250 ml ciepłego
mleka70 gramów roztopionego, schłodzonego
masła20 gramów
drożdzy70 gramów
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1/4 łyżeczki
soli1
jajodo posmarowania: 1 rozkłócone
jajo + 2 łyżki
mlekado posypania ewentualnie
mak lub
sezamDrożdże mieszamy w
mleku, dodajemy 1 łyżeczkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy z
solą,
cukrem waniliowym i resztą
cukru zwykłego, dodajemy
masło,
jajo, rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w misce do podwojenia objętości.Następnie krótko zagniatamy, ciasto dzielimy na 4 równe części.
Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości około 40 cm.
Następnie ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je naprzemiennie.
Następnie należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.
W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy
mieć po 2 wałki z każdej strony).
Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.
Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód
chałki.
Chałeczkę przenieść na papier do pieczenia, odstawić na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować
jajem z
mlekiem. Można posypać ją ziarenkami.Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto - brązowo.