ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Słodkawe, drożdżowe ciasto idealne do konfitury i szklanki gorącego mleka.
Składniki:
½ kg mąki pszennej
25 g drożdży
3 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka 3%
75 g masła
1 płaska łyżeczka soli
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
Sezam do posypania
Drożdże rozprowadzamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodajemy zaczyn do mąki przesianej z cukrem, solą i cukrem waniliowym, mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy 1 roztrzepane jajko i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Źródło:http://yummymorning.blogspot.com/2013/01/chaka.html