Wykonanie

To już ostatni post z
serii "pamiętacie jak
pisałam o II półfinale konkursu BlogerChef" :) Pęczotto, o którym nie usłyszałam złego słowa, wszystkim smakowało, mimo że pęczakowi nie zaszkodziłaby jeszcze krótka chwilka na patelni... Bo
powiem nieskromnie jest naprawdę świetne.Pęczak jest
kaszą trochę zapomnianą, a szkoda, bo jest tani i naprawdę bardzo, bardzo zdrowy. Jest to produkt nieprzetworzony, dzięki temu wszystkie jego wartości są zachowane. Warto więc czasem zamiast
makaronu czy
ryżu, który musi przyjechać aż z Chin, sięgnąć po nasze zdrowe
kasze!Na moim zdjęciu bez
suszonych pomidorów - dodałam je dopiero podczas półfinału i był to strzał w dziesiątkę :) Ta potrawa zapisała się już na stałe w moim domowym "menu" i myślę, że warto spróbować podawać ją również gościom! W końcu nie zawsze trzeba ich karmić tym, co modne :)A ja liczę na to, że Ci, którzy próbowali odezwą się w komentarzach! :DSkładniki (4 duże porcje):-
polędwica wieprzowa- 300 gramów świeżych lub
mrożonych borowików- 3/4 szklanki pęczaku- 1 duża lub 2 średnie
cebule- kostka
Winiary "
Bulion z
Grzybami Leśnymi"- 100 ml białego,
wytrawnego wina- pół słoiczka
suszonych pomidorów- 50 gramów zimnego
masła- 2 ząbki
czosnku- posiekany
rozmaryn,
tymianek (najlepiej świeży)- 2 łyżki
oliwy z oliwek lub
olejuMarynata:- 2 łyżki
oleju- 1 łyżka
soku z limonki- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki- szczypta
cukru- 1/2 płaskiej łyżeczki
soliPrzygotowanie:1.
Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski - ok. 1 cm grubości i 3 cm długości. Łączymy ze sobą w szklance wszystkie składniki marynaty. Mieszamy dokładnie
mięso z marynatą, przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinę w temperaturze pokojowej.2. W rondelku rozpuszczamy
kostkę bulionu z grzybami leśnymi w ok. pół litra wrzącej
wody. Odstawiamy.3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju.
Cebulę kroimy w kostkę, a
czosnek w plasterki, wrzucamy na gorący
olej i smażymy na dużym ogniu, aż
cebula się zeszkli - dodajemy
rozmaryn i
tymianek oraz świeże lub zamrożone
grzyby pokrojone na kawałki (nie trzeba ich rozmrażać). Smażymy kilka minut. Przekładamy na talerz lub do miseczki.4. Na patelnię wsypujemy suchy pęczak i prażymy chwilę, cały czas mieszając, ewentualnie dodajemy łyżkę
oleju lub
oliwy. Dodajemy
grzybki z
cebulą. Następnie wlewamy 100 ml
wina, trzymamy na średnim ogniu i zostawiamy aż
wino wyparuje. Wlewamy
bulion, dodajemy drobno pokrojone
suszone pomidory. Mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż cały płyn wyparuje. Jeśli pęczak nie będzie jeszcze miękki dodajemy chochelkę lub dwie gorącej
wody.5. Na drugiej patelni podsmażamy
polędwicę. Krótko - ma być miękka, ale nie surowa, dodajemy do pęczotto. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
rozmarynem i
tymiankiem.6. Wyłączamy ogień, dodajemy
masło, mieszamy aż się rozpuści i podajemy :)