Wykonanie


Lubię placki!I chyba jadłabym je we właściwie wszystkich możliwych wariacjach.Te prezentowane dziś przeze mnie są tak dla ograniczających w swojej diecie gluten, jak i ciekawym smakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;)Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z
sosem tzatziki - serdecznie polecam. :)1 szklanka
kaszy jaglanej Kupiec1 duże, dojrzałe
awokadook. 150g
filetu z piersi kurczaka4 spore
cebule dymki2
jajka (duże, lub 3 mniejsze)
mąka kukurydziana
mleczko kokosoweszczypta
proszku do pieczeniakilka gałązek
natki pietruszkisok z cytrynysól,
pieprz cytrynowy do smaku
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Przekładamy ją do miseczki i czekamy aż ostygnie.
Awokado obieramy ze skóry i zgniatamy na miazgę z łyżką
soku z cytryny.
Dymki kroimy w drobną kostkę,
pietruszkę siekamy.Do wystudzonej
kaszy wbijamy
jajka i wlewamy kilka łyżek
mleczka kokosowego.Mieszamy do połączenia składników.Dodajemy zmiażdżone
awokado,
cebulki i
pietruszkę.
Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata
polędwiczki) kroimy w małą kostkę i dorzucamy do
kaszy i
awokado.Całość łączymy delikatnie, dodając po trochu
przyprawy,
mąkę kukurydzianą i
proszek do pieczenia.Masa powinna
mieć dość gęstą konsystencję.Jeśli zachodzi potrzeba, można doprawić ją świeżo mielonym
czarnym pieprzem, ja jednak użyłam
cytrynowego.Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu.Łyżką wykładamy na nią masę (jak przy racuchach) i tworzymy niewielkie placuszki.Smażymy po kilka minut, aż z każdej strony będą rumiane.Zdejmujemy je z patelni na ręcznik papierowy, a następnie układamy na talerzu.Podajemy ciepłe ze świeżym, pachnącym
czosnkiem sosem tzatziki. :)