Wykonanie
Pasta z
awokado jest jedną z najprostszych past do przygotowania.
Awokado samo w sobie jest niesmaczne (przynajmniej dla mnie), więc nie wyobrażam sobie inaczej podanego tego warzywa jak nie właśnie w tej postaci. Ja wybrałam wersję z
jajkiem, ale równie nieźle smakuje samo
awokado rozgniecione z
czosnkiem i
solą.Składniki:1 dojrzałe
awokado (koniecznie miękkie!)1 ząbek
czosnku1/2 małej
cebuli2
jajkasól,
pieprzsok z cytryny1.
Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, zalewamy
sokiem z cytryny.
Cebulę obieramy i kroimy na piórka, dodajemy do
awokado, następnie wciskamy ząbek
czosnku, dodajemy ugotowane na twardo
jajka, doprawiamy
solą i
pieprzem i blendujemy na gładki krem.Pasta z
awokado idealnie nadaje się jako zastępczyni
masła - oczywiście tylko do ,,wytrawnych" kanapek :)