Wykonanie
Składniki:(na 4 porcje)-
awokado (ok. 215 g),- 2 łyżki
soku z cytryny,- 1 ząbek
czosnku- 1 mała
cebula (ok. 20 g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania:1. Rozgniatamy obrane
awokado z
sokiem z cytryny i wyciśniętym ząbkiem
czosnku.2. Kroimy
cebulę w drobną kostkę i dodajemy do pasty.3. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Guacamole jest bogate w:- luteinę (pochodzącą z
awokado), która korzystnie wpływa na wzrok,- potas (pochodzący z
awokado), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
awokado), które obniżają poziom „złego” cholesterolu.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 40 gEnergia: 55 , 90 kcal
Białko: 0,68 gTłuszcz: 5 , 38 gWęglowodany: 2 , 61 gBłonnik pokarmowy : 1 , 15 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza