Wykonanie
Pierogi to największy polski, przysmak na
stole wigilijnym, świątecznym i nie tylko. Dzisiaj pomysł na zdrowszą wersję a mianowicie na ciasto
razowe. Farsz kapuściano -
grzybowy idealnie do nich pasuje, polecam.
SKŁADNIKI :1 szklanka
mąki razowej2 szklanki
mąki pszennej1
jajkookoło 3/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
olejuFARSZ :około 1/2 kg
kiszonej kapusty1
liść laurowy, zielekilka namoczonych,
suszonych grzybówsól,
pieprz do smaku1
cebula3 łyżki
olejuPRZYGOTOWANIE :Z składników, zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi, pozostawiamy je przykryte folią aluminiową na około 20 minut, aż odpocznie.
Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie, z
liściem laurowym i zielem, do miękkości. Studzimy i dobrze wyciskamy
kapustę, następnie ją kroimy.
Grzybki wcześniej namoczone w wodzie ( około 4 godziny) zagotowujemy, odcedzamy drobno kroimy.
Cebulę, drobno pokrojoną podpiekamy na
oleju, dodajemy
grzybki i
kapustę, farsz doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi ciasta, dociskając je widelcem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy, studzimy.Pierogi podajemy do barszczu, ciepłe lub podpieczone z
cebulką na
oleju.Smacznego.