Wykonanie
Dzisiaj przepis na pierogi pieczone z
ciasta drożdżowego z dodatkiem
kurkumy, dzięki
czemu mają piękny kolor w jesiennej tonacji. Nadzienie przygotowałam z
ciecierzycy i
pieczarek, jednak pierożki możemy nadziać dowolnym farszem.

SKŁADNIKI : na dwie blaszki4 szklanki
mąki pszennej2
jajka50 g świeżych
drożdży5 łyżek
oleju200 ml
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
wody1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
kurkumyFARSZ:40 dkg
pieczarek1 duża
cebula1/2 szklanki
czerwonej soczewicy, ugotowanej na półmiękko
sól,
pieprz do smaku4 łyżki
olejuNa patelni, na
oleju podpiekamy pokrojone
pieczarki oraz
cebulę, do momentu aż płyny odparują. Wsypujemy
soczewicę, doprawiamy do smaku i mieszamy.PRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy z
wodą aż się rozpuszczą. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, powinno ono odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm.Wycinamy z placków kółka, dużą szklanką. Na które kładziemy po łyżce farszu i sklejamy pierogi.Gotowe pierogi układamy na wysmarowanej
olejem blaszce, smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut.Pierogi podajemy z dowolnym sosem, barszczem lub zjadamy same. Smacznego.
