Wykonanie
Dzisiaj pomysł na pyszne pulpeciki drobiowe pieczone w piekarniku. Bardzo smaczne, lekkie idealne do sosu, zup,
makaronów kasz itp. Pulpeciki wzbogaciłam o
czerwoną fasolkę a podałam je z
makaronem i
sosem grzybowym.

SKŁADNIKI :2
udka z kurczaka1 mała
pierś z kurczaka2
marchewki1
pietruszka, kawałek
selera1
cebulakawałek
porasol,
pieprz do smaku2 litry
wody1
liść laurowy, dwa
ziela angielskie, kilka kulek
pieprzuZ podanych składników gotujemy rosół aż
mięso będzie bardzo miękkie. Warzywa i
mięso odcedzamy, studzimy.DODATKOWO :2 małe czerstwe
bułki1 jako1 łyżka
majeranku2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwysól,
pieprz do smaku1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku1 puszka
czerwonej fasolki1-2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
olejuPRZYGOTOWANIE :
Mięso obieramy od kości.Czerstwe
bułki moczymy w rosole, odcedzamy i wyciskamy.W maszynce do
mięsa mielimy
mięso, całą jarzynę z rosołu, namoczone
bułki.Do masy dodajemy bardzo drobno pokrojoną
cebulę, przeciśnięty
czosnek,
przyprawy,
jajko,
olej, odcedzoną
fasolkę i
mąkę. Dokładnie mieszamy.Blaszkę do pieczenia smarujemy
olejem na której układamy uformowane, małe pulpeciki.Pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 *C.Pulpety można również upiec na patelni.Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.UWAGI; Jeżeli masa na pulpety jest zbyt rzadka dodajemy trochę
bułki tartej i mieszamy. Kotlety są pyszne również na zimno podane z
pieczywem.

