ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa z kurczakiem i szpinakiem

Zupa jarzynowa z kurczakiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
( na 2 – 3 osoby)
- filet piersi z kurczaka (pojedynczy),
- 550 ml wody,
- 1 mała marchew,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- ½ pora,
- 1 duży pomidor ( bez skóry),
- 120 g liści szpinaku mrożonego,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- ⅓ szklanki drobnego makaronu ( maleńkie muszelki lub gwiazdki),
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie ( 2-3 ziarenka).
Sposób wykonania:
filet z kurczaka płuczemy i kroimy w kosteczkę,
do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy pokrojony filet,
gotujemy , na wierzchu zbierają się tak zwane szumowiny, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu usuwamy szumowiny,
gdy uzyskamy już klarowność wywaru dodajemy marchew pokrojoną w plasterki, kawałek selera i korzeń pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po 2 minutach dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę , pora pokrojonego w pół talarki i 3-4 łyżki wywaru drobiowego,
dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 min., a następnie wszystko dodajemy do gotującego się wywaru drobiowego, wrzucamy makaron i gotujemy 20 min., na koniec dodajemy szpinak, sól i pieprz do smaku, gotujemy na ogniu 2 minuty i zostawiamy pod przykryciem jeszcze 4 minuty.
Przed podaniem usuwamy z zupy seler i pietruszkę.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/03/Zupa-jarzynowa-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html