ßßß Cookit - przepis na DIETETYCZNE PULPETY DROBIOWE Z FASOLKĄ

DIETETYCZNE PULPETY DROBIOWE Z FASOLKĄ

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pomysł na pyszne pulpeciki drobiowe pieczone w piekarniku. Bardzo smaczne, lekkie idealne do sosu, zup, makaronów kasz itp. Pulpeciki wzbogaciłam o czerwoną fasolkę a podałam je z makaronem i sosem grzybowym.
SKŁADNIKI :
2 udka z kurczaka
1 mała pierś z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka, kawałek selera
1 cebula
kawałek pora
sol, pieprz do smaku
2 litry wody
1 liść laurowy, dwa ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
Z podanych składników gotujemy rosół aż mięso będzie bardzo miękkie. Warzywa i mięso odcedzamy, studzimy.
DODATKOWO :
2 małe czerstwe bułki
1 jako
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 puszka czerwonej fasolki
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
Mięso obieramy od kości.
Czerstwe bułki moczymy w rosole, odcedzamy i wyciskamy.
W maszynce do mięsa mielimy mięso, całą jarzynę z rosołu, namoczone bułki.
Do masy dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, jajko, olej, odcedzoną fasolkę i mąkę. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem na której układamy uformowane, małe pulpeciki.
Pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 *C.
Pulpety można również upiec na patelni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
UWAGI; Jeżeli masa na pulpety jest zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej i mieszamy. Kotlety są pyszne również na zimno podane z pieczywem.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/10/dietetyczne-pulpety-drobiowe-z-fasolka.html