Wykonanie
Sernik to chyba jedno z najpyszniejszych ciast, które nie trzeba zachwalać, samo szybko znika z talerzy. Dzisiaj połączyłam
kakao,
wanilię i
wiśnie w jedną, słodką pysznośc, natomiast góra to
beza kokosowa. Jak dla mnie super, ciasto w sezonie
wiśniowym sprawdza się najlepiej, ponieważ
owoce się soczyste i aromatyczne. Polecam.
SKŁADNIKI :3 szklanki
mąki pszennej200 g
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 duże łyżki
kakaoZimną
margarynę siekamy na stolnicy na kawałki, dodajemy
żółtka,
cukier puder i wymieszaną
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Zagniatamy półkruche ciasto do momentu aż składniki się połączą. Odkładamy je do lodówki na 30 minut.
SER :1 kg
sera wiaderkowego5
jajek50 g rozpuszczonej
margaryny1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1
budyń wiśniowy1
budyń waniliowy30-40 dkg
wiśniŻółtka ucieramy mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym, na puch. Dalej ucierając dodajemy cały
ser, następnie wlewamy ostudzoną
margarynę i dodajemy ubite na sztywno
białka. Masę
serową dzielimy na pół, do jednej dodajemy
budyń waniliowy i mieszamy. Do drugiej dodajemy wydrylowane, lekko odciśnięte
wiśnie oraz
budyń wiśniowy, mieszamy.PIANA :1/2 szklanki
kokosu3
białka ( pozostałe z
jajek z ciasta )2 łyżki
cukruBiałka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy
cukier i dalej ubijając wsypujemy
kokos.PRZYGOTOWANIE :Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 25/30 ).Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, jeżeli jest twarde możemy je zetrzeć na tarce jarzynowej i równo rozłożyć.Na ciasto wylewamy masę
wiśniową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 * C. Kiedy sernik lekko się podpiecze rozkładamy na niego, najlepiej łyżką masę
waniliową ( masa serowa wiśniowa jest rzadsza więc jeżeli chcemy aby
sery się nie pomieszały musimy podpiekać je osobno ) i pieczemy 35-40 minut, uważając aby ciasto się nie spiekło.Pod koniec pieczenia wylewamy
bezę kokosową, pieczemy jeszcze 5-10 minut na funkcji góra.Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach, około 1 godziny. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy spód
czekoladowy stanie się bardziej wilgotny.Przed podaniem serniczek dekorujemy listkami
mięty i
wiśniami. Smacznego.