Wykonanie
Dzisiaj pomysł na lekkie i dietetyczne szaszłyki
z piersi kurczaka, świetnie zastępują tłuste
kiełbasy i ciężkie
mięsa. Szaszłyki wymagają chwilowego marynowania w
jogurcie naturalnym i ziołach a efekt jest na prawdę wart :)
Mięsko wychodzi soczyste, kruche, chude i smaczne, dodałam plastry
cukinii i
pomidorki koktajlowe, jednak możemy dodać różne warzywka jakie lubimy najbardziej.

SKŁADNIKI :1 duży, podwójny
filet z kurczaka1 opakowanie 250 g
pomidorków koktajlowych1
młoda cukinia200 ml
jogurtu naturalnegosol, słodka i
ostra papryka do smaku1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę
tymianek świeży lub suszony do smaku2 łyżki
oliwykilka patyków do szaszłykówPRZYGOTOWANIE :
Pierś z kurczak myjemy, tniemy na podłużne plastry. Przekładamy
mięso do miseczki, doprawiamy opcjonalnie wszystkimi
przyprawami, następnie dodajemy
jogurt i dokładnie mieszamy.
Mięso odkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.
Pomidorki oczyszczamy a
cukinię tniemy obieraczką na cienkie paseczki.Warzywa lekko solimy i nacieramy
oliwą.Na namoczone patyczki do szaszłyków nabijamy plastry
mięsa (wyciągnięte z marynaty), kawałki
cukinii i
pomidorki. Staramy się aby filety oplatały warzywa.Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu, kilka minut z jednej i drugiej strony. Można je również przygotować w piekarniku.Podajemy z ulubioną surówką,
ryżem,
kaszą lub
pieczywem, smacznego :)