ßßß Cookit - przepis na Ratatouille

Ratatouille

nazwa

Wykonanie

Jednogarnkowe, jarskie danie pochodzące z Prowansji. Mało skomplikowane i niesamowicie smaczne. Polecam.
SKŁADNIKI:
3 czerwone małe papryki
2 małe cukinie
1 bakłażan
1 pomidor
1 puszka pomidorów (u mnie krojone bez skórki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
oliwa z oliwek
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałki ok. 1- 1,5 cm.
Cukinię i bakłażana kroimy wzdłuż na 4 (jeśli są duże to na 8) i także kroimy w kostkę.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na ósemki.
Cebulę kroimy dosyć grubo w półksiężyce, a czosnek w plasterki.
Na głęboką patelnię wlewamy odrobinę oliwy i lekko podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Wrzucamy pozostałe warzywa. Zalewamy pomidorami z puszki, przyprawiam i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając ( ok. 30 min.) do zmięknięcia warzyw.
Podajemy z pieczywem, makaronem lub ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://dolcesaltato.blogspot.com/2015/05/ratatouille.html