Wykonanie
Łatwa i przepyszna przekąska na każdą okazje :)
Składniki:1
cukinia, im grubsza tym lepsza1 opakowanie
fety ok 150g1 łyżeczka
skórki cytrynytymianekząbek
czosnkuoliwa z oliwek1 mały
jogurt naturalnyNajlepiej dzień wcześniej przygotować sobie marynowaną
fetę, żeby się przez noc przegryzła. Ale jak nie ma czasu to można ją od razu podawać, też jest super. Zawsze można przygotować więcej
fety i zostawić sobie na kanapki czy tosty bo trzyma się nawet do 2 tygodni.Marynowana
feta:Na tarce o małych oczkach zetrzeć
skórkę cytryny. W szklanym słoiczku wymieszać
skórkę cytryny, jeden ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę, dużą łyżeczkę
tymianku,
fetę, kilka łyżek
jogurtu naturalnego oraz około 2 duże łyżki
oliwy z oliwek. Dodaję
jogurt, aby
feta była kremowa i dała się
potem łatwo rozsmarować na kanapce czy wsadzić do
cukinii. Widelcem rozmieszać wszystko aby połączyło się w jedną masę. Słoik zakręcić i zostawić na noc w lodówce.
Cukinię pokroić na dosyć cienkie plasterki, należy pamiętać aby nie były one za cienkie bo się rozwalą, natomiast, gdy będą za grube to się
potem nie złożą. Kawałki
cukinii położyć na ręczniku papierowym i posolić każdą z dwóch stron. Gdy
cukinie puszczą sok należy je położyć na grilla, patelnie grillową lub opiekacz. Zdjąć je z grilla gdy będą przypieczone, giętkie, ale nie wysuszone.