ßßß
Składniki:· 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta kurkumy· 1 podwójna pierś kurczaka· 1 czerwona papryka· 1 cukinia· 2 ząbki czosnku· 1 duży pomidor· 3 łyżki oliwy· 1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)· 1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)· 1/3 szklanki białego wina· 170 g ryżu arbrio (jak do risotto)Przygotować bulion i zagotować razem z kurkumą. Piersi pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.Dodać paprykę w proszku, wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze chwilkę przed podaniem.