Wykonanie
Postanowiłam przygotować zdrową
sałatkę z słodkimi
ziemniakami, które są obecnie dostępne w sklepach.
Batata przyrządza się jak
ziemniaka choć z botanicznego punktu widzenia nie jest z nim spokrewniony. W smaku zbliżony jest do dyni więc w zasadzie można go użyć do wszystkich potraw do których dodajemy
dynię. W
sałatce znalazła się również
kasza, warzywa,
sałata i
sos winegret.Danie wyszło smaczne i pożywne.
SKŁADNIKI :1 spory
batat1
czerwona papryka1 opakowanie
miksu sałat1
czerwona cebula3/4 szklanki
kaszy pęczak, ugotowanej w lekko osolonej wodzie i odcedzonej
SOS WINEGRET :5 łyżek
oliwy5 łyżek przegotowanej
wody1 łyżeczka
musztardy sarepskiej1- 2 łyżki
soku z cytrynu1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smaku1 ząbek
czosnkuDo słoiczka przekładamy wszystkie składniki oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Zakręcamy słoik i energicznie potrząsając mieszamy sos. Doprawiamy ewentualnie do smaku i przelewamy do miseczki.PRZYGOTOWANIE :
Batata obieramy ze skórki, kroimy na plastry łącznie z
papryką i pieczemy na grillu lub patelni grillowej, kilka minut z jednej i drugiej strony.Kroimy warzywa w kostkę a
cebulę w talarki.Do miski przekładamy wszystkie składniki, lekko mieszamy łyżką do
sałaty, polewamy
sosem winegret i podajemy.Smacznego.