Wykonanie
Mięso kurczaka można przygotować na wiele sposobów i kombinacji
smakowych. Dzisiaj pomysł na danie
mięsne, dietetyczne.
Kurczaka piekłam bez skóry, w panierce z
płatków owsianych i
marchewki. Wyszło chrupiące i smaczne, bez dodatku zbędnego tłuszczu.
SKŁADNIKI :4
udka kurczaka lub 2 duże piersi1 szklanka
płatków owsianych1 spora
marchew, obrana i starta na tarce jarzynowej1/2 szklanki
mąki pszennej3
jajkasól,
pieprz,
czosnek w proszku do smakuodrobina startej
skórki z cytryny2-3 łyżki
olejuPRZYGOTOWANIE :Udka myjemy, przecinamy na pół ( jak przygotowujemy
mięso z piersi kroimy na spore paski )Z
mięsa ściągamy skórę, doprawiamy do smaku.Do miski wsypujemy
płatki, dodajemy startą
marchew oraz
skórkę z cytryny i wbijamy 1
jajko, panierkę dokładnie mieszamy.Pozostałe
jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy,
mąkę wsypujemy do naczynia.Kawałki
mięsa panierujemy,
jajko,
mąka, znowu
jajko i panierka. Panierkę lekko przyciskamy do
mięsa aby nie odpadł.Przekładamy kawałki na blaszkę, polewamy odrobiną
oleju i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 * C.W razie konieczności, gdyby panierka się zaczęła przypalać temperaturę zmniejszamy.
Mięso podajemy z surówką,
ziemniakami gotowanymi na prze lub
makaronem.Smacznego.