ßßß Cookit - przepis na KURCZAK W PANIERCE Z PŁATKÓW OWSIANYCH I MARCHEWKI

KURCZAK W PANIERCE Z PŁATKÓW OWSIANYCH I MARCHEWKI

nazwa

Wykonanie

Mięso kurczaka można przygotować na wiele sposobów i kombinacji smakowych. Dzisiaj pomysł na danie mięsne, dietetyczne. Kurczaka piekłam bez skóry, w panierce z płatków owsianych i marchewki. Wyszło chrupiące i smaczne, bez dodatku zbędnego tłuszczu.
SKŁADNIKI :
4 udka kurczaka lub 2 duże piersi
1 szklanka płatków owsianych
1 spora marchew, obrana i starta na tarce jarzynowej
1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku
odrobina startej skórki z cytryny
2-3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
Udka myjemy, przecinamy na pół ( jak przygotowujemy mięso z piersi kroimy na spore paski )
Z mięsa ściągamy skórę, doprawiamy do smaku.
Do miski wsypujemy płatki, dodajemy startą marchew oraz skórkę z cytryny i wbijamy 1 jajko, panierkę dokładnie mieszamy.
Pozostałe jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy, mąkę wsypujemy do naczynia.
Kawałki mięsa panierujemy, jajko, mąka, znowu jajko i panierka. Panierkę lekko przyciskamy do mięsa aby nie odpadł.
Przekładamy kawałki na blaszkę, polewamy odrobiną oleju i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 * C.
W razie konieczności, gdyby panierka się zaczęła przypalać temperaturę zmniejszamy.
Mięso podajemy z surówką, ziemniakami gotowanymi na prze lub makaronem.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/kurczak-w-panierce-z-patkow-owsianych-i.html