Wykonanie
Bardzo lubię połączenie właśnie
brokuła,
kalafiora i
marchewki, dla mnie to idealne
trio, które pochłaniam z miłą chęcią. To wspaniałe
trio brało udział już w innym daniu "
ryż z warzywami" Dzisiaj zrobiłam z nich placki, chrupiące na zewnątrz miękkie w środku.
Składniki:
Kalafior (u mnie mrożony różyczki) - 125 gram
Brokuł (mrożony różyczki) - 125 gram
Marchew mała (mrożona) - 150gram
Jajka - 2-3 sztuki
Sól,
pieprz - do smaku
Mąka pszenna - łyżka kopiasta
olej do smażenia - 2 łyżki
Wykonanie:Warzywa rozmrażamy. W rozdrabniaczy tniemy na malutkie kawałki. Dosłownie kilka obrotów, muszą powstać drobinki warzyw, nie gładka masa (papka). Przekładamy wszystko do miski, dodajemy
jajka,
mąkę,
sól i
pieprz. całość mieszamy, aby połączyły się składniki. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje
mieszanki warzywnej. placki muszą być dosyć grube, aby przy przewracaniu na drugą stronę nie rozpadały się. Smażymy z obu stron po 3 minuty każdy.
Smacznego;)