Wykonanie
SKŁADNIKI :CIASTO : przygotowujemy
ciasto drożdżowe półfrancuskie.podaję mój przepis ;ciasto pófrancuskie -
drożdżowe1
jajko do posmarowania pasztecików
FARSZ :500 g
kiszonej kapustyliść laurowyziele angielskieszczypta
kminku1 duża
cebulasól,
pieprz do smaku5 łyżek
oleju1 łyżeczka jarzynki1/2 łyżeczki
majerankuPRZYGOTOWANIE :
Kapustę gotujemy w garnku, zalaną do połowy
wodą, z
liściem laurowym, jarzynką,
kminkiem i zielem do miękkości. Odciskamy na durszlaku i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieram, siekamy i podpiekamy an
oleju, dodajemy do niej naszą
kapustę i podsmażamy aż dobrze odparują płyny. Doprawiamy do smaku
majerankiem,
solą i
pieprzem.Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski, na każdym układamy farsz i zlepiamy brzegi pasków.Radełkiem tniemy małe paszteciki, układamy je na wysmarowanej
olejem blaszce, smarujemy po wierzchu pędzelkiem rozmąconym
jajkiem.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-190 *C, przez około 25-30 minut.