Wykonanie
Smaczny,zdrowy paprykarz z dodatkiem
kaszy jaglanej.Przygotowałam go już któryś raz, wszystkim taka wersja paprykarzu smakuje więc
pora napisać przepis.Często zapominamy o
kaszy jaglanej,myślę że ten przepis zaskoczy nie jedną osobę.Polecam.
SKŁADNIKI :2 średnie
marchewki1
pietruszka1/4 części
selerapor,mały kawałek pokrojony w talarki1
cebula,obrana i pokrojona w kostkę1
liść laurowy2 ziarnka
ziela angielskiego i kilka ziarnek
pieprzu2 szklanki
wody + 1 szklanka2 łyżki
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnku,przeciśniętego przez praskę1 woreczek
kaszy jaglanej 100g (można dodać troszkę więcej)1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
soku z cytrynyostra papryka i
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE :Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,przekładamy do garnka łącznie z
cebulą,
liściem laurowym,zielem i
pieprzem w ziarnkach.Wlewamy 2 szklanki
wody i prużymy na małym ogniu około 20 minut.Warzywa są już bardzo miękkie,teraz wsypujemy
kaszę jaglaną i mieszamy.Chwilkę gotujemy na małym ogniu,dolewamy
wody (nie koniecznie szklankę,tyle ile wchłonie
kasza) i dodajemy
przecier pomidorowy.Mieszamy,gotujemy około 15 minut.Zakręcamy gaz.Paprykarz doprawiamy do smaku
cukrem,
solą papryką,
sokiem z cytryny,
pieprzem i
czosnkiem,ewentualnie dodajemy jeszcze przecieru.Pozostawiamy
kaszę w garnku,pod przykryciem aż całkowicie ostygnie i wciągnie całe płyny.Przechowuję paprykarz w słoiku kilka dni w lodówce,aż cały zostanie zjedzony.Polecam do
ciemnego pieczywa.Smacznego.