ßßß Cookit - przepis na Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

nazwa

Wykonanie

To moje drugie podejście do gołąbkowej i zdecydowanie ostatnie bo bardzo mi posmakowała i przepis pozostaje na stałe w menu. I tak jak w poprzednich postach o zupach ta jest bardzo syta, smaczna, rozgrzewająca. Przepis z bloga Gotuję bo lubię .
Składniki :
3 L wody
600 g chudego mięsa mielonego ( użyłam drobiowego )
100-120 g ryżu
1/2 główki białej kapusty
500 ml przecieru pomidorowego
190 g koncentratu pomidorowego
2 większe marchewki
1 średnia pietruszka
1/4 małego selera
1 duża cebula
10-15 cm kawałek białej części pora
1 duży ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
Z kapusty wycinamy głąb, siekamy w paski a następnie w kostkę. Ostawiamy.
Marchew, seler, czosnek i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w kostkę, pora w półplasterki. Wszystkie warzywa oprócz kapusty podsmażamy na oleju do zeszklenia ( ja również w tym momencie podsmażyłam kapustę ) Kolejno dodajemy mięso i smażymy do momentu aż straci swoją surowość. Całość zalewamy wodą. Dodajemy kapustę, przecier, koncentrat, cukier, ziele, liść laurowy i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy ok 30 minut lub do momentu aż kapusta będzie miękka. Następnie dodajemy ryż i gotujemy kolejne 15 minut chyba, że producent ryżu na opakowaniu zaleca inny czas. Przed końcem gotowania dodajemy obie papryki w proszku, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/03/Zupa-golabkowa.html