Wykonanie
To moje drugie podejście do gołąbkowej i zdecydowanie ostatnie bo bardzo mi posmakowała i przepis pozostaje na stałe w menu. I tak jak w poprzednich postach o zupach ta jest bardzo syta, smaczna, rozgrzewająca. Przepis z bloga Gotuję bo lubię .
Składniki :3 L
wody600 g chudego
mięsa mielonego ( użyłam drobiowego )100-120 g
ryżu1/2 główki
białej kapusty500 ml
przecieru pomidorowego190 g
koncentratu pomidorowego2 większe
marchewki1 średnia
pietruszka1/4 małego
selera1 duża
cebula10-15 cm kawałek białej części
pora1 duży ząbek
czosnku1
liść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiego1 pełna łyżeczka
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
ostrej paprykisól,
pieprz2 łyżki
oleju1 łyżeczka
cukruZ
kapusty wycinamy głąb, siekamy w paski a następnie w kostkę. Ostawiamy.
Marchew,
seler,
czosnek i
pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę siekamy w kostkę,
pora w półplasterki. Wszystkie warzywa oprócz
kapusty podsmażamy na
oleju do zeszklenia ( ja również w tym momencie podsmażyłam
kapustę ) Kolejno dodajemy
mięso i smażymy do momentu aż straci swoją surowość. Całość zalewamy
wodą. Dodajemy
kapustę, przecier, koncentrat,
cukier, ziele,
liść laurowy i płaską łyżeczkę
soli. Gotujemy ok 30 minut lub do momentu aż
kapusta będzie miękka. Następnie dodajemy
ryż i gotujemy kolejne 15 minut chyba, że producent
ryżu na opakowaniu zaleca inny czas. Przed końcem gotowania dodajemy obie
papryki w proszku, doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego :)