Wykonanie
Sos grecki bardzo smaczny, doskonale pasuje do każdego gatunku rybPolecam ..
Składniki :-1 kg
dorsz atlantycki-
sól-
przyprawa do ryb-
pieprz-
sok z cytrynyRybę skropić
sokiem z cytryny,przyprawić
solą ,
przyprawą do ryb,
pieprzem obłożyć
cebulą i odstawić na 2-3 godz .do lodówki następnie obtoczyć w
mące i piec na rozgrzanym
oleju .Składniki : -
sos grecki-3
marchewki-1/2
selery-1
cebula-1 duży ząbek
czosnku lub 2 mniejsze-1
pietruszka-3 ziarenka
ziela angielskiego-1
liść laurowy-1/2 kostki
masła-1 bulionówka-1,5 łyżki
mąki-3/4 szklanki
wody-100 g
koncentratu pomidorowego-
sól-
pieprz-
papryka ostra-
papryka słodka-
cukierPrzygotowanie :
Cebulę i
czosnek pokroić na drobno,przesmażyć 1/2 kostki
masła, dodać,
kostkę rosołową,starte warzywa ,
ziele angielskie ,
liść laurowy podlać 1,5 szklanki
wody i dusić pod przykryciem do miękkości.Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat i
przyprawy zaklepać (1,5 łyżki
mąki i 3/4 szklanki
wody ) zagotować i odstawić z ognia .Smacznego !!!