ßßß Cookit - przepis na SOS PIECZENIOWY , DOMOWY

SOS PIECZENIOWY , DOMOWY

nazwa

Wykonanie

Sos pieczeniowy jest niezastąpiony do klusek śląskich,kopytek,makaronów i różnych dań obiadowych.Smak sosu pieczeniowego jest chyba w nim najważniejszy,więc najlepszy wychodzi po pieczeniu mięsa.
SKŁADNIKI :
1 szklanka pozostałego soku po pieczeniu mięsa (mięso muśi się lekko przypiec)
2-3 łyżki mąki
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego +kilka kulek pieprzu
sól,pieprz do smaku
magi i jarzynka do smaku ( niekoniecznie )
PRZYGOTOWANIE :
Esencje z mięsa przelewamy do garnka,jeżeli mamy tylko przypalone smaki na dnie patelni to wlewamy wodę,mieszamy aż wszystko się rozpuści,ważne aby z patelni odeszłu przypieczone częśc i z dna patelni,jeżeli nie chcem w sosie tłuzczu to go odlewamy.
Wody wlewamy około 2 szklanki (jeżeli smak jest mocny to dolewamy jeszcze trochę),dodajemy liść laurowy,ziele,sól i pieprz,gotujemy około 20 minut,u mnie obowiązkowo jest magi w sosie.Mago nadaje rewelacyjnego smaku.
Mąkę należy rozmieszczać z 1/2 szklanki wody i wlewamy do gotującego się sosu na małym ogniu,mieszamy,gęstość sosu regulujemy mąką.Doprawiamy do smaku.
Jeżeli powstały nam grudki albo pozostały małe kawałki mięsa,przelewami sos przez sitko i lekko go przecieramy.
Pyszny,kremowy i lekko gęsty sos jest gotowy.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/sos-pieczeniowy-domowy.html