Wykonanie
Sos pieczeniowy jest niezastąpiony do klusek śląskich,kopytek,
makaronów i różnych dań obiadowych.Smak
sosu pieczeniowego jest chyba w nim najważniejszy,więc najlepszy wychodzi po pieczeniu
mięsa.
SKŁADNIKI :1 szklanka pozostałego soku po pieczeniu
mięsa (
mięso muśi się lekko przypiec)2-3 łyżki
mąki1
liść laurowy2 ziarnka
ziela angielskiego +kilka kulek
pieprzusól,
pieprz do smaku
magi i jarzynka do smaku ( niekoniecznie )PRZYGOTOWANIE :Esencje z
mięsa przelewamy do garnka,jeżeli mamy tylko przypalone smaki na dnie patelni to wlewamy
wodę,mieszamy aż wszystko się rozpuści,ważne aby z patelni odeszłu przypieczone częśc i z dna patelni,jeżeli nie chcem w sosie tłuzczu to go odlewamy.
Wody wlewamy około 2 szklanki (jeżeli smak jest mocny to dolewamy jeszcze trochę),dodajemy
liść laurowy,ziele,
sól i
pieprz,gotujemy około 20 minut,u mnie obowiązkowo jest
magi w sosie.
Mago nadaje rewelacyjnego smaku.
Mąkę należy rozmieszczać z 1/2 szklanki
wody i wlewamy do gotującego się sosu na małym ogniu,mieszamy,gęstość sosu regulujemy
mąką.Doprawiamy do smaku.Jeżeli powstały nam grudki albo pozostały małe kawałki
mięsa,przelewami sos przez sitko i lekko go przecieramy.Pyszny,kremowy i lekko gęsty
sos jest gotowy.