Wykonanie
Dzisiaj pomysł na
schab pieczony w kawałku,pyszny,aromatyczny i kruchutki.
Zioła prowansalskie nadają rewelacyjny aromat a do tego pieczona
kapusta i danie gotowe.Polecam zarówno na ciepło,jak i na zimno z
chrzanem.
SKŁADNIKI :około 1 kg
schabu bez kości1 łyżka
ziół prowansalskich2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę
sól,
pieprz3 łyżki
oleju do podpieczenia
mięsaKAPUSTA :1 kg
białej kapusty,poszatkowanej2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
liść laurowy,
ziele angielskiesól,
pieprz,
słodka paprykaDODATKOWO :
sos grzybowy lub
pieczarkowy,polecam przepis : sos-
pieczarkowyPRZYGOTOWANIE
Schab myjemy,osuszamy,nacieramy
ziołami i
przyprawami.Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości
oleju rzepakowego( pozostałe
soki zostawiamy do podpieczenia
kapusty).Przekładamy
schab do naczynia żaroodpornego,przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 170-180 *C,przez 1,5 godziny.
Kapustę przekładamy do garnka,dodajemy liść i ziele,zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy.Podpiekamy na patelni na której podpiekaliśmy
schab,doprawiamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką i
czosnkiem.
Schab wyjmujemy z piekarnika,odstawiamy.Kroimy na kawałki.Na talerz układamy plastry
schabu,polewamy sosem z
grzybów i całość dekorujemy
kapustą,a jej resztę przekładamy do miseczki.
Schab jest pyszny również na kanapki,polecam.