ßßß Cookit - przepis na SCHAB PIECZONY Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI,PIECZONĄ KAPUSTĄ I SOSEM GRZYBOWYM

SCHAB PIECZONY Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI,PIECZONĄ KAPUSTĄ I SOSEM GRZYBOWYM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pomysł na schab pieczony w kawałku,pyszny,aromatyczny i kruchutki.Zioła prowansalskie nadają rewelacyjny aromat a do tego pieczona kapusta i danie gotowe.Polecam zarówno na ciepło,jak i na zimno z chrzanem.
SKŁADNIKI :
około 1 kg schabu bez kości
1 łyżka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól,pieprz
3 łyżki oleju do podpieczenia mięsa
KAPUSTA :
1 kg białej kapusty,poszatkowanej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
liść laurowy,ziele angielskie
sól,pieprz,słodka papryka
DODATKOWO :
sos grzybowy lub pieczarkowy,polecam przepis : sos-pieczarkowy
PRZYGOTOWANIE
Schab myjemy,osuszamy,nacieramy ziołami i przyprawami.Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego( pozostałe soki zostawiamy do podpieczenia kapusty).Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego,przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 170-180 *C,przez 1,5 godziny.
Kapustę przekładamy do garnka,dodajemy liść i ziele,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy.Podpiekamy na patelni na której podpiekaliśmy schab,doprawiamy solą,pieprzem,słodką papryką i czosnkiem.
Schab wyjmujemy z piekarnika,odstawiamy.Kroimy na kawałki.
Na talerz układamy plastry schabu,polewamy sosem z grzybów i całość dekorujemy kapustą,a jej resztę przekładamy do miseczki.
Schab jest pyszny również na kanapki,polecam.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/schab-pieczony-z-zioami.html