Wykonanie
Piersi z kurczaka po meksykańsku, z odrobiną ostrości, pycha.... :) Dzięki
fasoli,
kukurydzy i
papryce danie uzyskuje piękne kolory i apetycznie wygląda.
SKŁADNIKI :1 duża
pierś z kurczaka1 świeża
papryka, pokrojona w kostkę1
cebula pokrojona w talarki1
marchew,
pietruszka i kawałek
selera pokrojona w słupki1/2 puszki
czerwonej fasolki1/2 puszki
kukurydzy1 puszka
pomidorów krojonych3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskędowolna
przyprawa do potraw meksykańskich
sól,
pieprz,
ostra papryka,
liść laurowy1-3 łyżki
olej1 łyżka
maki, rozmieszana z
wodą do zagęszczenia sosuPRZYGOTOWANIE :
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w większe kawałki, przyprawiamy i chwilkę podpiekamy z obu stron, na
oleju.Warzywa obieramy, kroimy, dodajemy do
kurczaka. Dodajemy
przyprawy oraz
liść laurowy.Zalewamy około 1 szklanką
wody, dusimy 20 -30 minut.
Pomidory z puszki mieszamy z
czosnkiem, wlewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy około 10 minut.Sos jeszcze raz dobrze doprawiamy do smaku
przyprawami, dodajemy odcedzoną
kukurydzę i
fasole, mieszamy. Jeżeli sos wyjdzie wodnisty, zagęszczamy go
mąką rozmieszaną z
wodą, zagotowujemy i gotowe.Podajemy z ugotowanym
ryżem, smacznego.