ßßß Cookit - przepis na KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

nazwa

Wykonanie

Piersi z kurczaka po meksykańsku, z odrobiną ostrości, pycha.... :) Dzięki fasoli, kukurydzy i papryce danie uzyskuje piękne kolory i apetycznie wygląda.
SKŁADNIKI :
1 duża pierś z kurczaka
1 świeża papryka, pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w talarki
1 marchew, pietruszka i kawałek selera pokrojona w słupki
1/2 puszki czerwonej fasolki
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
dowolna przyprawa do potraw meksykańskich
sól, pieprz, ostra papryka, liść laurowy
1-3 łyżki olej
1 łyżka maki, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu
PRZYGOTOWANIE :
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w większe kawałki, przyprawiamy i chwilkę podpiekamy z obu stron, na oleju.Warzywa obieramy, kroimy, dodajemy do kurczaka. Dodajemy przyprawy oraz liść laurowy.
Zalewamy około 1 szklanką wody, dusimy 20 -30 minut.
Pomidory z puszki mieszamy z czosnkiem, wlewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy około 10 minut.
Sos jeszcze raz dobrze doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasole, mieszamy. Jeżeli sos wyjdzie wodnisty, zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą, zagotowujemy i gotowe.
Podajemy z ugotowanym ryżem, smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/10/kurczak-po-meksykansku.html