Wykonanie
W takie dni jak dziś dania jednogarnkowe sprawdzają się najlepiej! Niewiele przy nich roboty, świetnie rozgrzewają a i wrzucić do nich można lodówkowe resztki. Risotto z
kurczakiem to mój kolejny sposób na jesienne chłody. Danie jest bardzo treściwe, rozgrzewające a przy tym wyjątkowo smaczne.Składniki:
Pierś z kurczaka 500g
Ryż 200g
Marchew 2 szt
Papryka 2 szt
Cebula 1 szt
Pomidory w puszceKukurydza 1/2 puszki
Przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka, ostra i odrobina wędzonej,
czosnek niedźwiedzi lub granulowany
Bulion warzywny lub
wodaSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy
solą,
pieprzem i podsmażamy na patelni. Do
kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażamy. Wsypujemy suchy
ryż, smażymy chwilę, i podlewamy
bulionem warzywnym,
wodą, lub nieco oszukaną wersją
bulionu warzywnego –
woda z
suszem warzywnym gotowana przez 15-20 minut. Poziom
wody powinien być nieco wyższy niż poziom
ryżu. Do
ryżu dodajemy
marchewkę obraną i pokrojoną w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach dodajemy
pomidory z puszki i dalej dusimy pod przykryciem. Co pewien czas mieszamy risotto a w razie potrzeby podlewamy
wodą. Gdy
ryż jest już prawie miękki dodajemy
kukurydzę z puszki i zaczynamy doprawiać do smaku
papryką słodką, ostrą, ewentualnie odrobiną wędzonej i
czosnkiem. Risotto mieszamy już nieco częściej a także zdejmujemy pokrywkę by odparować nadmiar
wody. Risotto z
kurczakiem podajemy obficie posypane
natką pietruszki- źródło witaminy C.
Jesienią rozgrzewające dania jednogarnkowe i oczywiście gęste zupy pojawiają się na moim
stole najczęściej, gdy tylko za oknem deszcz i zawieja moje obiadowe myśli krążą wyłącznie wokół tych propozycji. Do
grona moich ulubieńców dołączyło również risotto z
kurczakiem. Oprócz składników wskazanych w przepisie spokojnie możecie pokombinować z
dynią,
pieczarkami,
cukinią czy innymi warzywnymi ulubieńcami.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...