Wykonanie
Wskazówka numer jeden: jeżeli chcecie, by
ryż był czerwony, to dodajcie więcej
pomidorów. Moje były troszeczkę za małe, więc
ryż wchłonął cały kolorek. na szczęście smak pozostał i choć danie wygląda niezbyt meksykańsko, ale smakuje jakby tak... jakbym mogła to sobie wyobrażać gdybym była Meksykanką :)W końcu jest
limonka,
ostra papryka,
czerwona fasola. Czego chcieć więcej? Oprócz koloru, oczywiścieSkładniki na dwie porcje:2 średnie
pomidory2 małe ząbki
czosnku1 mała
cebula80g
ryżu1/2
piersi z kurczaka1 puszka
czerwonej fasoli1/2 puszki
kukurydzy1 szklanka
wody1/2 świeżej
papryczki chillisok i skórka z 1/2
limonkisól,
pieprz,
ostra papryka,
olej (do smażenia)
Ryż moczyć w zimnej wodzie przez godzinę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Papryczkę przekroić wzdłuż, wyjąć nasiona. Włożyć ją do blendera, dodać pokrojoną na duże kawałki
cebulę,
czosnek,
sok z limonki, startą skórkę z
limonki i
pomidory. Zmiksować wszystko na gładką masę.
Ryż podsmażyć na
oleju (na głębokiej patelni), aż będzie szklisty. Dodać do niego papkę z
pomidorami, szklankę
wody i gotować razem przez 10 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i, ewentualnie,
ostrą papryką.Po tym czasie dodać do
ryżu pokrojoną
pierś z kurczaka, odcedzoną
kukurydzę i
fasolę. Gotować przez 15 minut pod przykryciem. Jeżeli jest taka potrzeba można dodać trochę
wody. Podawać na gorąco posypane
szczypiorkiem.