ßßß Cookit - przepis na Meksykański ryż z kurczakiem

Meksykański ryż z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Wskazówka numer jeden: jeżeli chcecie, by ryż był czerwony, to dodajcie więcej pomidorów. Moje były troszeczkę za małe, więc ryż wchłonął cały kolorek. na szczęście smak pozostał i choć danie wygląda niezbyt meksykańsko, ale smakuje jakby tak... jakbym mogła to sobie wyobrażać gdybym była Meksykanką :)
W końcu jest limonka, ostra papryka, czerwona fasola. Czego chcieć więcej? Oprócz koloru, oczywiście
Składniki na dwie porcje:
2 średnie pomidory
2 małe ząbki czosnku
1 mała cebula
80g ryżu
1/2 piersi z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 szklanka wody
1/2 świeżej papryczki chilli
sok i skórka z 1/2 limonki
sól, pieprz, ostra papryka,
olej (do smażenia)
Ryż moczyć w zimnej wodzie przez godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Papryczkę przekroić wzdłuż, wyjąć nasiona. Włożyć ją do blendera, dodać pokrojoną na duże kawałki cebulę, czosnek, sok z limonki, startą skórkę z limonki i pomidory. Zmiksować wszystko na gładką masę.
Ryż podsmażyć na oleju (na głębokiej patelni), aż będzie szklisty. Dodać do niego papkę z pomidorami, szklankę wody i gotować razem przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i, ewentualnie, ostrą papryką.
Po tym czasie dodać do ryżu pokrojoną pierś z kurczaka, odcedzoną kukurydzę i fasolę. Gotować przez 15 minut pod przykryciem. Jeżeli jest taka potrzeba można dodać trochę wody. Podawać na gorąco posypane szczypiorkiem.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/05/meksykanski-ryz-z-kurczakiem.html