Wykonanie
To pierwszy sezon pysznych
szparagów.Piękne długie łodyżki,ukoronowane kwiatem, przypominają mi wiosnę.Kruche,delikatne i pyszne.Wprawdzie przepisów na ich przygotowanie jest wiele,ja wybrałam najprostszy-
szparagi z
masłem,
serem i
boczkiem.
PRZYGOTOWANIE:
szparagi ( zielone najłatwiejsze w obróbce i delikatne w smaku)kilka plastrów
boczku2 łyżki
masła1 łyżeczka
bułki tartejstarty
żółty ser do posypania
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Dolną (jeszcze zdrewniałą)część
szparagi obieramy cienko obieraczką do jarzyn.Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, układamy w naczyniu do zapiekania.
Masło rozpuszczamy, polewamy nim
szparagi,posypujemy
startym serem i
bułką tartą. Zapiekamy 10-15 minut w nagrzanym piekarniku.
Boczek kroimy na drobne paseczki, podpiekamy na patelni aż się zrumieni. Na upieczone
szparagi posypujemy
boczek.
Szparagi podajemy gorące.